Medienyheter
På denne siden finner du nyheter fra mediesektoren, med vekt på mediebruk, eierskap, økonomi, mediepolitikk og teknologisk utvikling. Nyhetssakene er hentet fra ulike kilder som du sendes videre til ved å klikke på pekerne under hver omtale.
 
Etter to skandaler rundt beskyldninger om seksuell trakassering i Murdoch-eide Fox News, kommer nå nye beskyldninger om langvarig rasediskriminering. Elleve tidligere og nåværende ansatte går til sak mot kanalen, og vil ha kompensasjon for dårlig behandling de mener er rasistisk motivert. Ansatte hevder kanalen styres som en sørstatsplantasje og kaller eierselskapet «18th century Fox». (27/04/2017)
 
I løpet av 2016 doblet det norske Youtube-nettverket Nordic Screens omsetningen, som endte på rundt 15 millioner kroner. Selskapet er fremdeles midt i vekstfasen, og går derfor med underskudd. Nettverket består av 1500 Youtube-kanaler, hvor de største tjener godt med annonsekroner. (27/04/2017)
 
Den globale musikkomsetningen økte med 5,9 prosent i 2016, viser tall fra bransjeorganisasjonen IFPI. Det er den største årlige veksten siden IFPI startet målingene i 1997. I løpet av 2016 ble det solgt musikk for rundt 134 milliarder kroner. Strømmeinntektene alene økte med 60 prosent, og veksten har vært særlig stor i markeder som Kina, India og Mexico. (26/04/2017)
 
Norge og Sverige har nå skjøvet Finland ned fra toppen av listen over land med mest pressefrihet, melder Reportere uten grenser. Finland har i flere årrekker vært kåret til landet der pressefriheten er størst. Ifølge Finlands allmennkringkaster YLE, er det selskapets egen håndtering av en nyhetssak rundt statsministeren som er årsaken til at Finland rykker ned. (26/04/2017)
 
De to finansmennene Mats Qviberg og Christer Ager-Hanssen, som tidligere i år kjøpte opp den svenske gratisavisen Metro, har store planer i Norge. De skal både lansere nettavisen metro24.no og få på plass en norsk utgave av Viralgranskaren, en avdeling innen Metro som analyserer og gransker virale nyheter. Det er også planer om en egen nettavis om finans og økonomi, Real24.no. (26/04/2017)
 
I løpet av de siste fire årene har NRK redusert staben med 350 årsverk, skriver Dagens Næringsliv (DN+). Men kuttene fortsetter også i 2017. 17 årsverk skal bort på Marienlyst, mens 16 skal vekk ved distriktskontorene. I tillegg kommer Østlandssendingen som skal nedbemanne med 10 ansatte. Samtidig legger NRK om distriktssendingene på TV. (26/04/2017)
 
Gründeren av Wikipedia, Jimmy Wales, planlegger en annonsefri gratisavis som skal hjelpe til med å bekjempe fenomenet falske nyheter. Avisen, som vil få navnet Wikitribune, skal ha fokus på generelle nyheter, politikk og nisjeemner, og skal drives av både betalte journalister og frivillige skribenter. I likhet med Wikipedia, vil også Wikitribune trenge donasjoner fra publikum. (26/04/2017)
 
Siste kvartalsrapport for konsernet NHST, som eier blant annet Dagens Næringsliv og Morgenbladet, viser at inntektene fra abonnement spiller en stadig viktigere rolle. Mens annonseinntektene tidligere utgjorde den største delen av omsetningen, er nå inntektene fra avissalg langt større. Ifølge rapporten lå inntektene fra abonnement og løssalg i Dagens Næringsliv og Morgenbladet på mer enn det dobbelte av annonseinntektene. (26/04/2017)
 
Stadig flere mediehus og teknologiselskaper tar opp kampen mot falske nyheter, og Google er intet unntak. For å luke ut falske nyheter og støtende innhold, gjør selskapet endringer i algoritmene knyttet til søkeresultat, og gjør det samtidig enklere for folk å rapportere upassende og misvisende søkeforslag. Google melder også om større åpenhet rundt sine praksiser, og har tilgjengeliggjort flere av sine retningslinjer. (26/04/2017)
 
Den lokale radiokanalen Nea Radio i Trøndelag har en oppslutning på hele 42 prosent i sitt nedslagsfelt. Det viser den siste målingen fra Kantar TNS. Tallene viser daglig lytting i radiostasjonenes egendefinererte område. Ifølge redaktør og daglig leder, Andreas Reitan, har satsingen på lokale nyheter vært avgjørende for den høye oppslutningen. (25/04/2017)
 
P4-sjef Kenneth Andresen er kritisk til gårsdagens nyhet om halverte lyttertall for P4 og Radio Norge i Bodø. Ifølge Andresen er lyttertallene basert på kun 123 intervjuer, noe som gir stor usikkerhet rundt resultatene. I tillegg tas det ikke hensyn til lytting på nye DAB-kanaler. (25/04/2017)
 
Etter omleggingen til DAB i Bodø, har de landsdekkende radiokanalene mistet lyttertall, mens de lokale kanalene øker. Sammenlignet med første kvartal i 2016, har P4 gått fra 7000 daglige lyttere daglig til 2500. Radio Norge har mistet rundt halvparten av lytterne. De lokale radiokanalene Radio 3 og Radio 8000, som sender på FM-nettet, har økt lyttermassen. (24/04/2017)
 
The New York Times, Forbes og The Chicago Tribune er bare noen av avishusene i USA som har droppet Facebooks Instant Articles den siste tiden. Nå gjør flere av de norske mediehusene det samme. Både NRK og VG melder om at effekten av tjenesten har vært mindre enn forventet. Verken lesertall eller annonseinntekter har økt i særlig grad. Dagbladet og Aller ser derimot ingen grunn til å kutte artikkeltjenesten, og trekker frem rask lastetid som en fordel. (24/04/2017)
 
NRKs distriktskontorer for Vestfold, Telemark og Sørlandet skal samarbeide om en gruppe som skal drive undersøkende journalistikk. Fra før er en lignende gruppe etablert av distriktskontorene i Nord-Norge. (21/04/2017)
 
TV 2 har gått inn på eiersiden i faktasjekktjenesten Faktisk, og skal dermed avsløre falske nyheter og sjekke fakta sammen med NRK, Dagbladet og VG. Selskapet skal bidra med ett årsverk og to millioner kroner. Faktisk starter opp før sommeren. (21/04/2017)
 
TV 2 får ikke jobbe med egen akkreditering under hockey-VM i mai. Det er rettighetshaver Discovery som styrer fordelingen av TV-akkrediteringer. Konflikten mellom de to selskapene har sitt utgangspunkt i fotballsendinger fra eliteserien. Det er også usikkert om TV 2 får sende egne medarbeidere til å dekke OL neste år, ettersom Discovery eier også disse rettighetene. (21/04/2017)
 
Mediemogulen Rupert Murdoch, som eier både 21th Century Fox og en rekke store britiske aviser, har i flere år ønsket å overta hele TV-selskapet Sky. Sky eier både egne TV-kanaler, som Sky News, og tilbyr satellitt-TV og bredbånd. Med utgangspunkt i Storbritannia opererer selskapet i flere europeiske land, som Italia, Tyskland, Irland og Østerrike. Etter skandalene rundt Murdochs aviser i 2011, måtte Murdoch legge Sky-budet på is. Nå har han igjen lagt inn bud, men kan stanses av skandalen i TV-kanalen Fox News, hvor nyhetsanker Bill O' Reilly er sparket etter gjentatte anklager om seksuell trakassering. (20/04/2017)
 
Den siste tiden har det vært spent stemning mellom TV 2 og trioen Norges Fotballforbund, Fotball Media og Norsk Toppfotball. Nå har Norsk Toppfotball bedt lagene i eliteserien om ikke å medvirke i TV 2s FotballXtra. Trioen har tatt ut stevning mot TV 2, og avventer en avgjørelse. Oppfordringen til boikott får TV 2s nyhets- og sportsredaktør, Jan Ove Årsæther, til å reagere kraftig. (20/04/2017)
 
Saken om den 13 år gamle jenten som døde på Beitostølen i 2015, vakte stor oppsikt og engasjement da den ble omtalt i mediene, særlig fordi den omhandlet barn. PFU har konkludert med at TV 2 og seks andre medier brøt god presseskikk da de omtalte omgangskretsen til 13-åringen. Mediene ble klagd inn av Presseforbundet og foreldrene til barna som ble omtalt som mobbere. TV 2 ble felt på punkter knyttet til fakta, hensyn til barn, samtidig imøtegåelse og for kommentarer i kommentarfeltet. Også NRK, Dagbladet, NTB og Dagsavisen ble felt for brudd, mens Aftenposten og Budstikka fikk kritikk. (19/04/2017)
 
Ferske tall fra Mediebyråforeningen viser at reklameomsetningen i sosiale medier stadig øker, og i første kvartal 2017 er større enn reklame knyttet til søkeord (som f.eks. hos Google). Bransjefolk spår at Facebooks reklameomsetning i Norge kan komme opp mot TV 2s reklameinntekter i 2017. Statistikken fra Mediebyråforeningen viser kun omsetning av reklame som plasseres via de store mediebyråene. En god del annonser går utenom byråene. Dette gjelder spesielt avisene. (19/04/2017)
 
Det britiske medietilsynet Ofcom går ikke med på å stoppe pengespillreklamen som sendes på de norske kanalene med hovedsete i London. Ifølge Ofcom begår ikke de aktuelle kanalene noen regelbrudd. Medietilsynet ønsket særlig å få slutt på spillreklame etter klokken 21, da dette er normen i Storbritannia. Dette er derimot sendetidsregler den britiske spillbransjen har avtalt seg i mellom, og ikke offisielle regler. (19/04/2017)
 
Facebook holder på med en opprydning i tusenvis av falske brukerkontoer, brukt til å sende spam. Det er funnet et stort nettverk av kontoer opprettet i Asia, som brukes til å skaffe seg «venner» som så blir utsatt for spam. Facebook har også nettopp slettet 30 000 kontoer i Frankrike, dels på grunn av utsending av falske nyheter i forbindelse med presidentvalget. (18/04/2017)
 
Til tross for rekordår for kino i 2016, er Norsk filminstitutt bekymret for lave besøkstall blant ungdom. Tall fra Norsk mediebarometer viser at ungdommer mellom 16 og 24 hadde kun fem årlige kinobesøk i 2015, mot ti årlige besøk i år 2000. Filmprodusent Pål Røed ønsker nå bedre tilskuddsordninger for norske ungdomsfilmer, og foreslår etterhåndstøtte på linje med barnefilmer. (18/04/2017)
 
Kulturdepartementet har bestilt en ekstern utredning om økonomien i den norske filmbransjen. Utredningen, som er lagt ut på anbud, skal fokusere på hvordan aktørene i filmbransjen - inkluderte internasjonale strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic - kan bidra til med finansieringen av norske serier og filmer. Utrederne skal blant annet granske pengestrømmene, aktørene og forhandlingene mellom alle ledd i verdikjeden. (18/04/2017)
 
Flere aviser - blant dem Aftenposten - har begynt med datastyrt tilpassing av nyheter, basert på hva leseren tidligere har valgt å lese om. Dette skaper bekymring for at vi som samfunn ikke forholder oss til det samme nyhetsbildet, og at hva som er viktige nyheter styres av algoritmer i stedet for redaktører. Avisene mener bekymringen er basert på misforståelser. (11/04/2017)
 
En britisk undersøkelse av unges bruk av sosiale medier finner at bruken slår negativt ut på barn og unges selvfølelse. Dess mer tid de bruker på sosiale medier, dess mindre fornøyde er de med seg selv og livet sitt. Jenter ser ut til å påvirkes mer enn gutter. Undersøkelsen er gjennomført av forskere ved Universitetet i Sheffield, blant et stort utvalg barn og unge 10-15 år i perioden 2010-2014. (10/04/2017)
 
Det ble solgt musikk for 698 millioner kroner i Norge i fjor - en økning på 7 prosent sammenlignet med 2015, rapporterer bransjeorganisasjonen Ifpi. Det er musikksalg via strømmetjenestene som stadig øker, og nå utgjør 83 prosent av totalen. Både nedlasting av musikk og salg av fysiske formater faller. Omsetningen i 2000, før CD-salget begynte å stupe, lå på rundt én milliard. (10/04/2017)
 
Flere internasjonale reklamegiganter har trukket reklamen sin fra Youtube da det ble kjent at reklamenefilmene ble vist før videoer med hatefullt innhold. Et av tiltakene Youtube nå innfører er å kun plassere reklame i videoer med over 10 000 visninger. Det er også satt av ansatte til å merke å merke upassende videoer og fjerne reklamene som vises før. (07/04/2017)
 
Norges Fotballforbund, Fotball Media og Norsk Toppfotball mener TV 2 har brutt gjeldende regelverk når de har implementert såkalte nyhetssendinger i FotballExtra for å vise scoringer fra Eliteserien. Daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang, mener domstolen nå må trekke rammenene rundt bruk av nyhetsrett. Discovery har betalt 2,4 milliarder kroner for fotballrettighetene frem til 2022. (07/04/2017)
 
Mari Velsand er ansatt som ny direktør i Medietilsynet. Hun overtar ledelsen når Tom Thoresen går av i slutten av mai. Velsand har sin bakgrunn fra mediebransjen, hvor hun både har vært ansatt i NRK, Tun Media, Nationen og sist som regionaldirektør i Amedia. (06/04/2017)
 
Regjeringen vil løsne på reglene for TV-reklame. Delt skjerm, med reklame side om side med programinnhold, og friere regler rundt presentasjon av sponsorer og premier, er blant endringene som legges fram for Stortinget. Det åpnes også for «virtuell produktplassering», hvor produkter kan legges digitalt inn i programmer etter at de er ferdigprodusert. I tillegg fjernes begrensingen på 15 prosent reklame per døgn, slik at det er taket på 20 prosent per time som regulerer hvor mye reklame som kan vises. (06/04/2017)
 
I forslaget til ny åndsverklov, foreslår Kulturdepartementet forbud mot strømming av film og andre åndsverk fra sider hvor innholdet åpenbart er lagt ut ulovlig. Departementet foreslår også en ufravikelig regel om at opphavere skal ha krav på rimelig vederlag når de overdrar rettigheter. Forslaget er mer teknologinøytralt enn det gjeldende regelverket. (05/04/2017)
 
New York Times kunne nylig avsløre at Bill O'Reilly, programleder for USA største nyhetsprogram, har betalt millionbeløp i forlik til fem kvinner som har anklagd ham for seksuell trakassering. Det er ikke første gang Fox News er i søkelyset på grunn av lignende anklager. Tidligere sjef for Fox News, Roger Ailes, ble sparket i fjor for seksuell trakassering av ansatte i kanalen. Nå har storannonsører som Mercedes-Benz, Hyundai og BMW trukket reklamene sine fra programmet. (05/04/2017)
 
Amedia eier rettighetene til fotballkampene i 2. divisjon, og i år skal samtlige 364 kamper vises på nett. Alle som abonnerer på en av Amedias aviser får tilgang til samtlige kamper. Amedia samarbeider med produksjonsselskapet Monday, som får ansvaret for produksjonen av halvparten av kampene. Resten skal de lokale avisene filme og produsere selv. (04/04/2017)
 
VG og Schibsteds fire abonnementsaviser har åpnet for politisk reklame, men ikke uten mostand fra avisenes egne redaksjonsklubber. Redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen mener politisk reklame kan sette avisens troverdighet i fare, og VGs klubbleder understreker at klubben er imot all reklame som etterligner journalistikk. Medieforsker Jens Barland ved NTNU påpeker at politisk reklame kan forsterke avisenes etiske utfordringer. (04/04/2017)
 
På oppdrag fra kulturministeren har Medietilsynet gjennomført en landsdekkende undersøkelse om falske nyheter. Det viser seg at 55 prosent av nordmenn ukentlig kommer over nyheter de opplever som falske. Funnene viser også at fire av ti nordmenn er usikre på om de klarer å oppdage falske nyheter. (04/04/2017)
 
Ved å implementere nyhetssendinger i magasinet FotballXtra har TV 2 benyttet såkalt nyhetsrett for å få vist målene fra Eliteserien. Det vil ikke rettighetseier Discovery ha noe av. Fotball Media, selskapet som har solgt fotballrettighetene, vurderer nå å stevne TV 2 for retten. (03/04/2017)
 
Schibsted har hyret inn et kommunikasjonsbyrå som skal intervjue sentrale personer innen politikk, forvaltning, næringsliv, forskning og mediebransje om deres syn på Schibsted og på medieutviklingen. Både kulturministeren og ekspedisjonssjef i Kulturdepartementets medieavdeling er blant de utvalgte som Schibsted ønsker å få i tale. På denne måten kan mediekonsernet skaffe seg viktig informasjon som gjør det lettere å ta strategiske valg for framtiden. Informasjonen vil bli forbeholdt Schibsted og skal ikke deles med andre. (31/03/2017)
 
Kulturdepartementet bekrefter overfor Kampanje at ny avtale for en kommersiell kringkaster på TV er planlagt utlyst før sommeren. Regjeringens forslag til avtale skal behandles i Stortinget neste uke, men har allerede fått støtte i kulturkomiteen. (31/03/2017)
 
Overgangen til TV 2 Sumo gikk ikke som håpet for Hotel Cæsar, og TV 2 har nå besluttet å ikke bestille ny sesong. Dermed er det slutt for såpeserien, som siden 1998 har over 3000 episoder bak seg. Siden januar 2017 har serien bestått av korte daglige klipp som har blitt samlet til en lengre episode hver fredag. (31/03/2017)
 
TV 2-eide Screen Story fortsetter ekspansjonen, og skal nå overta virksomheten av det norske produksjonsselskapet Phantom Film. Screen Story har nå ni kontorer i Norge, og over 20 ansatte. (31/03/2017)
 
Stortingets familie- og kulturkomité støtter forslaget til ny støtteordning for en kommersiell allmennkringkaster på TV, og sikrer dermed flertall på Stortinget for ordningen. Regjeringens forslag innebærer at mottakeren av støtten må ha daglige nyhetssendinger, 50 prosent norsk innhold, norskspråklige programmer for barn og unge og hovedkontor utenfor Oslo. Støtten begrenses til 15 millioner euro, noe som betyr at den ikke trenger å behandles av ESA, kontrollorganet som passer på at EFTA-landene følger avtalte EU-regler. (29/03/2017)
 
I løpet av de siste tre årene er antallet midlertidige ansatte hos NRK doblet. Økningen er særlig stor på hvoedkontoret på Marienlyst. Leder i NRKs journalistlag, Richard Aune, omtaler utviklingen som dramatisk og skuffende, og varsler at fagforeningen vil kreve tiltak av NRK. (29/03/2017)
 
Hele forsiden til Finnmark Dagblad var mandag dekket av en annonse for flyselskapet FlyViking. Ifølge redaktør, Arne Reginiussen, får annonsører kjøpe forsiden dersom prisen er rett. iTromsø ble felt i PFU for et lignende påfunn i 2014. Også aviser som Moss Avis og Glåmdalen har tidligere solgt forsiden. Praksisen får mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen til å reagere. (28/03/2017)
 
En ny, midlertidig avtale mellom NRK og Dramatikerforbundet sikrer NRK retten til å publisere kommende NRK-produksjoner på nett til ubegrenset tid. Allmennkringkasteren har gått med på å øke dramatikernes arbeids- og rettighetsvederlag betraktelig. Avtalen gjelder ut 2019. (24/03/2017)
 
I likhet med blant andre BBC og The Guardian, trekker nå også de amerikanske selskapene AT&T og Verizon annonsene sine fra Youtube. Bakgrunnen er annonser som dukker opp på hatefulle Youtube-sider. Til sammen finnes det nå rundt 250 selskaper som boikotter Googles annonseplattform AdSense. (24/03/2017)
 
Aviskonsernet Amedia henter inn millioner fra egenkapital og overskudd i egne aviser, skriver Dagens Næringsliv (DN+). Årsaken skal være skattemessige forhold som gjør at konsernet sparer store beløp i skatt hvis pengene samles sentralt i stedet for å beholdes av avisene selv. Likevel reagerer tillitsvalgte sterkt på det de oppfatter som et ran av avisenes opptjente midler. (24/03/2017)
 
Mens både TV 2 og Egmont publishing kutter for å møte magrere tider, har toppsjefene i eierkonsernet Egmont bevilget seg store lønnstillegg. Ifølge Dagens Næringsliv har topplederne hatt en lønnsøkning på 43 prosent siden 2013. Samlet utgjør lønnen til administrerende direktør og finansdirektør nå 42 millioner NOK. Dette kan gjøre det problematisk med pengestøtte til TV 2, mener Arbeiderpartiet. (23/03/2017)
 
P4-gruppen har lansert apper for alle sine radiokanaler på sistegenerasjons Apple-TV. I tillegg til radio, får man tilgang til nett-TV, nyheter, værmelding og diverse underholdning. (23/03/2017)
 
Forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Scibsted Forlag (nå eid av Vigmostad & Bjørke) har fått bot av Konkurransetilsynet for ulovlig samarbeid i forbindelse med en boikott av bladdistributøren Interpress. Interpress ble i 2014 nektet å distribuere forlagenes bøker, og valgte samme år gi seg som bokdistributør. Alle forlagene er deleiere i Bladcentralen, Interpress' største konkurrent på markedet for blader og bøker i dagligvarebutikker og kiosker. (22/03/2017)
 
Schibsteds fire abonnementsaviser, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen - i tillegg til VG - vil la politiske partier formidle reklame i form av innholdsmarkedsføring, skriver DN+. Medieforskere ved UiB er kritiske, da det har vist seg at politisk innholdsmarkedsføring kan minske tilliten til mediene i etterkant. (22/03/2017)
 
NRK, Dagbladet og VG står bak en ny faktasjekktjeneste ved navn Faktisk. Her skal påstander fra sosiale medier, norske medier og offentligheten faktasjekkes og falske nyheter avdekkes. Journalistene ønsker også å bidra til å gjøre leserne mer kritiske. Faktisk er eid av VG og Dagbladet, mens NRK skal vurdere å gå inn som eiere. Tjenesten har fått oppstartsmidler av Stiftelsen Tinius, Fritt Ord, Dagbladets stiftelse og NRK. (22/03/2017)
 
Flere NRK-serier, deriblant Mammon og Lilyhammer, er utilgjengelige på nett som følge av at NRK ikke betaler den summen Norsk filmforbund krever for sine medlemmer. NRK ønsker retten til å publisere serier på alle sine plattformer til evig tid, men det krever gode kollektive avtaler, ifølge Norsk filmforbund. (21/03/2017)
 
Nettavisens resultattall for 2016 viser at avisen øker overskuddet (DN+) sitt. 40 prosent, eller 58 millioner, av omsetningen kommer nå fra innholdsmarkedsføring. Mye av dette er knyttet til kjente bloggere som samarbeider med avisen. VGs inntekter fra innholdsmarkedsføring var på 44 millioner i fjor. (21/03/2017)
 
Momsfritaket som nettavisene oppnådde i 2016 omfatter også andre typer elektroniske nyhetstilbud, som TV 2 Nyhetskanalen og VGTV. Nå reagerer nyhetsmediene (DN+) på at deler av momsfritaket havner hos TV-distributørene, fordi de tilbyr nyhetskanaler til kundene. Det betyr at penger som var ment for medier og nyhetsbrukere istedet kommer mellomleddene til gode. (20/03/2017)
 
Fem filmforbund - Norsk filmforbund, Norske filmregissører, Norske filmklippere, Foreningen Norske Filmfotografer og Norsk Filmlydforening - oppfordrer medlemmene sine til å si nei til oppdrag for NRK. Årsaken er at NRK ikke vil inngå kollektive avtaler, men vil forhandle med hver enkelt filmarbeider, noe forbundene mener gir filmarbeidere dårlige lønns- og arbeidsvilkår. (17/03/2017)
 
Det konkursrammede postselskapet Norpost er overtatt av Kvikkas, skriver Journalisten. Kvikkas kjøper ikke selve konkursboet, men it-systemer, driftsutstyr og kontrakter som lar seg overta. Kvikkas har som mål å tilby rundt 775 ansatte nytt arbeid. Norpost har 800 ansatte i dag. (17/03/2017)
 
Facebook har inngått avtale med den spanskspråklige sportskanalen Univision Deportes om å direktestrømme over 20 kamper fra Major League Soccer. Facebook stiller med egne kommentatorer, og vil la seerne få stille spørsmål underveis. Facebook får også muligheten til å plassere annonser underveis i strømmingen. (17/03/2017)
 
TV3s eier, Modern Times Group (MTG), selger TV-kanalene sine i Baltikum. Tidligere har MTG solgt TV-virksomheten i Russland, etter at Putin satte begrensninger for utenlandsk eierskap. Det har også gått rykter om at MTG også ønsker å selge sine nordiske TV-kanaler. (17/03/2017)
 
En undersøkelse utført av Respons Analyse for Nordiske Mediedager viser at 55 prosent av de spurte er negative til innføringen av DAB-radio i Norge. 37 prosent har ikke skaffet seg DAB-radio ennå, noe som tilsvarer i underkant av 900 000 husstander. Undersøkelsen er gjennomført i februar 2017. (17/03/2017)
 
Den britiske regjeringen, The Guardian og L'Oreal er bare noen av aktørene som har fått annonsene sine plassert på hatefulle Youtube-kanaler, ved bruk av Googles programmatiske reklameplattform, AdX. The Guardian og regjeringen fjerner nå reklamen sin fra Google, og krever at Google rydder opp. (17/03/2017)
 
Postselskapet Norpost har begjært seg konkurs. Selskapet har vært underleverandør til Kvikkas, som siden høsten 2016 har stått for avisenes lørdagsdistribusjon. Man vil nå forsøke å få til en virksomhetsoverdragelse uten at Norposts drift stopper opp. Kvikkas jobber for å opprettholde den vanlige leveringen. (16/03/2017)
 
Egmont Publishing - Egmonts ukebladdivisjon i Norge - oppnådde et overskudd på 200 millioner i 2016. Omsetningen gikk ned med vel 100 millioner, men alle kuttene Egmont Publishing har gjort holdt overskuddet oppe. Egmont har kvittet seg med store deler av den redaksjonelle staben og har i stedet leid inn frilansere. (15/03/2017)
 
Hegnar Medias eierselskap, Periscopus AS, har kjøpt ABC Startsiden av Telenor. ABC Startsiden har vært en lønnsom bedrift, og hadde et driftsresultat på nærmere 30 millioner kroner i 2015. Fra før av eier Hegnar Media titler som Kapital, Finansavisen og Hegnar.no. (15/03/2017)
 
TV 2 bidrar både til omsetningsrekord og resultatsmell for mediekonsernet Egmont i 2016. Egmonts inntekter økte fra 14,1 til 14,5 milliarder NOK, mens resultat før skatt gikk ned fra 908 til 652 millioner. Resultatfallet skyldes både investeringer i ny virksomhet og økte kostnader i TV 2. Det er bare i Egmonts TV-divisjon at resultatet gikk ned i 2016. (14/03/2017)
 
TV 2 økte inntektene med vel 350 millioner i 2016, og satte igjen ny omsetningsrekord. Men samtidig økte kostnadene med nesten 550 millioner, dermed går overskuddet klart ned. Årsaken til de høye kostnadene er dyre rettigheter til sportssendinger som Premier League, OL og fotball-EM. I tillegg måtte TV 2 dette året selv dekke utgiftene knyttet til C Mores sportskanal, som TV 2 overtok i 2015. (14/03/2017)
 
VGs avdeling for innholdsmarkedsføring omsatte for 44 millioner i 2016, med 11 millioner i overskudd. Da VG etablerte VG Partnerstudio for å satse på reklame i form av artikler som ligner på vanlig journalistikk, vakte det reaksjoner både utad og innad. To av sakene fra avdelingen er blitt felt i PFU på grunn av for dårlig merking av kommersielt innhold. Inntektene i den nye virksomheten utgjør to prosent av VGs totalomsetning på 1,7 milliarder i 2016. VGs papirutgave omsatte for én milliard. (13/03/2017)
 
En frilansjournalist fra Oslo øst hevder NRK på forhånd hadde bestemt seg for innhold og vinkling i en lengre reportasje om kriminalitet i Oslo øst. Reportasjen ble sendt på Dagsrevyen og lagt ut på NRK.no, og beskrev «svenske tilstander» i områder av Oslo. Frilansjournalisten sier han ble oppringt og bedt om å bekrefte en slik virkelighetsbeskrivelse, og at han ble spurt om å finne andre mulige kilder da han selv mente beskrivelsen var feil. NRK benekter at dette var framgangsmåten. (13/03/2017)
 
En spørreundersøkelse gjennomført av Kantar TNS viser at 64 prosent av innbyggerne i Nordland hører på radio etter FM-slukkingen, mot 74 prosent vinteren 2016. Nedgangen er som forventet. Antall DAB-radioer i Nordland har økt med 36 prosent. Nå hører fire av fem lyttere på radio via DAB, og det anslås at 53 000 biler i Nordland har enten DAB-radio eller adapter. (13/03/2017)
 
Finlands statlige allmennkringkaster, Yle, skal granskes etter anklager om at selskapet har lagt lokk på en kontroversiell sak rundt statsministeren. Etter at Yle laget en nyhet om statstøtte til et gruveselskap knyttet til statsministerens familie, sendte statsministeren en rekke e-poster til Yle. Journalister i Yle hevdet etterpå at de ble nektet å følge opp saken videre. Tre journalister sa opp jobbene sine i protest. Nå har Yle bestilt en ekstern gransking av hva som skjedde. (10/03/2017)
 
På Høyres landsmøte signaliserte Erna Solberg at Høyre går klart inn for det omstridte forslaget om massiv overvåking av norsk datatrafikk, som går under navnet Digitalt grenseforsvar. Forslaget går ut på at den norske E-tjenesten skal overvåke all datatrafikk inn og ut av Norge. I praksis vil dette bety at det meste av kommunikasjonen mellom norske borgere blir kartlagt, siden en rekke av tjenestene vi bruker til digital kommunikasjon går via utenlandske servere. Datatilsynet har gått hardt ut mot forslaget. (10/03/2017)
 
Da BBC-journalister rapporterte rundt 100 bilder fra en lukket Facebook-gruppe for pedofile, fjernet Facebook først kun 18 av bildene. Deretter ble BBC anmeldt for distribusjon av bildene. Flere politikere kristiserer nå Facebooks måte å respondere på, og poengterer at slike saker kan slå negativt ut for annonsørene. (10/03/2017)
 
Alt av sport hos Discovery skal nå flyttes til den nye strømmetjenesten Eurosport Player. Strømmetjenesten skal bestå av samtlige kamper fra Eliteserien og OBOS-ligaen, norsk landslags- og elitehåndball, VM i ishockey og de andre Eurosport-rettighetene. Samtidig blir Dplay nå en ren underholdningstjeneste. Prisen ligger på 149 kroner måneden. (10/03/2017)
 
Etter at Mediemangfoldsutvalget la fram sin utredning sist tirsdag, har ikke tilbakemeldingene latt vente på seg. Forslagene i utvalgets rapport øker støtten til mediene med 700-800 millioner kroner, noe flere går hardt ut mot. Du finner kommentarer, debatter og svar fra utvalgets leder i lenkene nedenfor. (09/03/2017)
 
Nylig har forskningsmiljøer i USA og Sverige gjennomført undersøkelser om fenomenet falske nyheter. Nå ønsker kulturminister Linda H. Helleland at det samme skjer i Norge. Hun har bedt Medietilsynet gjennomføre en undersøkelse som ser på omfanget av falske nyheter og hvordan nordmenn oppfatter fenomenet. Ifølge Helleland er det viktig å vite mer om folks vaner, før eventuelle tiltak iverksettes. (09/03/2017)
 
MBLs siste opplags - og lesertall for ukepressen viser at kvinnebladene strever i motvind. Flere blader er gått inn i 2016, og de som fortsatt eksisterer opplever synkende opplag og lesertall. Samtidig går det fortsatt bra med interiørbladene, med noen få unntak. Kategorien matblader øker også, men her er det bare ett blad med i opplagstallene. Nytt er at et blad som Illustrert vitenskap ligger på topp i lesertallene og har økt opplaget etter flere år med nedgang. (08/03/2017)
 
Viasat-abonnenter vil nå få tidlig tilgang til nytt innhold fra Disney, Marvel og Pixar, etter at MTG har inngått et tettere samarbeid med Disneys nordiske avdeling. Nye storfilmer som Star Wars: Rouge One og Vaiana vil bli tilgjengelig på Viasat Film og strømmetjenesten Viaplay. MTG har også forlenget distribusjonsavtalen for Disneys TV-kanaler på Viasat. (08/03/2017)
 
Mediebedriftenes Landsforening (MBL) la i dag fram avisenes opplags- og lesertall. Helhetsbildet viser at det digitale opplaget øker, mens papiropplaget går ned. Samtidig er det uenighet om hvordan opplaget skal beregnes. Lesertallene viser framgang for VG og tilbakegang for aviser som Aftenposten og Dagens Næringsliv, men her er det viktig å være klar over at målingen er endret siden 2015. I 2016 ble utvalget for leserundersøkelsen justert for utdanningsnivå, noe som ga lavere tall for en del aviser med høyt utdannede lesere - som Aftenposten og Dagens Næringsliv - og høyere tall for VG. Tall for 2015 og 2016 er derfor ikke helt sammenlignbare. (07/03/2017)
 
Mediemangfoldsutvalget har i dag lagt frem NOU-en «Det norske mediemangfoldet. En styrket mediepolitikk for borgerne». Utvalget foreslår blant annet å utvide momsfritaket til å gjelde alle nyhets- og aktualitetsmedier, og å fjerne arbeidsgiveravgiften for nyhetsbaserte medieselskaper. De foreslåtte tiltakene vil øke mediestøtten med inntil 850 millioner kroner årlig. (07/03/2017)
 
Dagens Næringsliv fikk ikke godkjent opplagstallene avisa rapporterte inn for 2016, og har bestemt seg for å tre ut av ordningen med opplagstall revidert av Norsk Opplagskontroll. Avisa mener reglene for opplagstelling er gammeldagse, og at de blant annet ikke gir god nok uttelling for bedriftsabonnement. (06/03/2017)
 
Med 24500 aktive abonnenter har Morgenbladet satt ny rekord. Det er gjennom Internett og sosiale medier aviser trekker til seg nye abonnenter, men det er fremdeles papiravisen som gjelder: kun fem prosent av leserne er heldigitale. Konstituert sjefredaktør Ivar A. Iversen er særlig fornøyd med at nesten halvparten av leserne er under 40 år. (06/03/2017)
 
Aviskonsernet Amedia har lagt fram resultattall for 2016. Fasiten er at omsetningen falt fra 4,2 milliarder i 2015 til 3,8 milliarder i 2016. Hovedårsaken er dalende annonseinntekter, med størst nedgang på papir. Samtidig viser opplagstallene positive trekk, spesielt digitalt. Kutt i konsernet gjør at driftsresultatet for 2016 bare er litt lavere enn i 2015: 422 millioner. (03/03/2017)
 
En ny app gjør det nå mulig å strømme Facebook-videoer på TV-skjermen, dersom man har fjerdegenerasjons Apple TV. Teknologiselskapet har også lansert en egen app for Samsung smart-TV. Dermed fortsetter Facebook å utfordre TV-markedet. (03/03/2017)
 
Snapchat er verdsatt til 24 milliarder dollar i forbindelse med børsnoteringen. Aksjen anses derimot ikke som en sikker investering, ettersom selskapet sliter med enorme underskudd. (02/03/2017)
 
Den nye lederen for FCC - tilsynet som regulerer kringkasting og telekommunikasjon i USA - har i en tale erklært at regelverket for nettnøytralitet skal bort. Trump har innsatt en klar motstander av nettnøytralitet i lederjobben, og uttalelsen er som forventet. Obama fikk på plass regler som skal sikre alt innhold lik behandling på Internett, slik at ikke innholdsleverandører kan betale seg til bedre trafikkforhold hos bredbåndsselskapene, og dermed strupe trafikken for andre. (01/03/2017)
 
Ifølge Google ser verdens befolkning over én milliard timer Youtube-videoer hver dag. Det er en tidobling sammenlignet med 2012, som var forrige gang Google presenterte tall. Youtubes skreddersydde anbefalinger til hver enkelt bruker skal være hovedårsaken bak økningen. Youtube er også aktuell som TV-distributør, for de som har kvittet seg med kabel- og satelitt-TV. Selskapet lanserer en pakke på rundt 40 kanaler - inkludert ABC, Fox og ESPN - som koster 35 dollar i måneden. (01/03/2017)
 
Discovery Network Norges nye administrerende direktør er Tine Austvoll Jensen. Hun kommer fra stillingen som økonomidirektør og operativ leder for Discovery i Norge. Jensen blir Norges første kvinnelige TV-sjef. Samtidig utvides rollen til programdirektør Eivind Landsverk. Han får nå ansvar for den nordiske programstrategien, i tillegg til produksjon og innkjøp for Norden. (28/02/2017)
 
Telenor har inngått et samarbeid med Netflix om integrering av Netflix i Canal Digitals dekoderbokser i Norge. Nå blir avtalen utvidet til en rekke land i Europa og Asia. Samarbeidet dreier seg også om forbedring av strømmekvalitet gjennom plassering av Netflix-servere i Telenors nettverk, en løsning som kom på plass i Norge i 2014, og betaling av Netflix-abonnement via Telenor. (28/02/2017)
 
Falske nyheter fikk stor oppmerksomhet under valgkampen i USA, og er i dag et globalt fenomen. Den norske nettsiden Adresseposten.no er et eksempel. Nettavisen omtaler seg som en representant for folkejournalistikken, og påstår å formidle nyhetsaktuelle saker. Mange av sakene fremstår innvandringskritiske. (28/02/2017)
 
I stedet for at millioner av norske FM-radioer sendes til gjenvinning, ønsker Tord Tjelflaat i renovasjonsselskapet IVAR å sende radioene til land hvor FM-nettet fremdeles gjelder. Selskapet har satt i gang en kampanje, og målet er å få flere renovasjonsselskaper med på laget. En endring i forurensningsloven i fjor slo fast at gjenbruk skal prioriteres før gjenvinning. (27/02/2017)
 
For å best møte de politiske utfordringene i Europa, ansetter Facebook lobbyister både i Norge og andre europeiske land, skriver Dagens Næringsliv (betalt sak). Det er særlig utfordringer knyttet personvern og skatt som gjør at Facebook har stor interesse av å delta på den politiske arenaen. Ifølge Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster, er det viktig for Facebook å ha lokale folk på laget, som forstår både språket og kulturen. (27/02/2017)
 
Innen 2020 skal Viaplay produsere hele 50 nordiske serier, og strømmetjenesten varlser dermed kamp om de nordiske seerne. Konkurrenten HBO Nordic planlegger to til tre nordiske serier i året, mens Netflix blir aktuell med den nordiske storsatsingen The Rain i 2018. (27/02/2017)
 
Medier24 har gjennomført en undersøkelse blant redaktører i lokale og regionale aviser om hvordan de oppfatter NRK. Resultatene viser at få oppfatter NRK som en farlig konkurrent, og at bare 10 prosent opplever at NRK i stor grad truer betalingsløsningen de har på nett. Dette står i klar motsetning til flere utspill om at NRK truer lokalavisenes posisjon og stjeler nyhetssaker. (24/02/2017)
 
Tidligere er det blitt kjent at Discovery vil tilby fotballkamper i Eliteserien fritt til abonnenter hos TV-distributører som Get, Canal Digital og Altibox. Disse kampene har før stort sett vært tilgjengelige kun på premiumkanaler - dvs. mot ekstra betaling. Nå velger Viasat (MTG) å gå samme vei, og gjør sportskanalene sine fritt tilgjengelige i Canal Digital Kabel-TVs grunnpakke. Det er ennå ikke klart om dette vil føre til en prisøkning fra Canal Digitals side. (22/02/2017)
 
I Lierne kommune har få abonnenter fått lørdagsavisen de siste månedene. Nå har leveringsproblemene eskalert ytterligere: Et frustrert avisbud har kastet aviser - og tent på bunker av dem - på Lifjellet. Budet var hyret inn av Norpost, som selv er hyret inn av Kvikkas. Vanskelige kjøreforhold og ingen kjennskap til området, er trolig årsaken. Kvikkas har hatt store problemer med leveringen av lørdagsaviser i distrikts-Norge etter at de overtok for Posten. Nå vurderer rådmannen i Lierne, Karl Audun Fagerli, å anmelde både Kvikkas og Norpost for det han kaller avistyveri. (22/02/2017)
 
Nesten en tredjedel av amerikanske husholdninger med bredbånd får mesteparten av nyhetene sine fra sosiale medier som Twitter og Facebook. Det viser en ny undersøkelse fra konsulentselskapet Parks Associates. 30 prosent i aldersgruppen 18 til 24 år synes nettvideoer er mer autentiske enn tradisjonelle TV-sendinger. Andelen er tankevekkende tatt i betraktning spredningen av falske nyheter, som har særlig foregått på sosiale medier. (21/02/2017)
 
Det satses stadig mer på nyheter i NRK, og nå omorganiseres nyhetsdivisjonen på nytt for å styrke dekningen av siste nytt på nett og mobil. Fremover skal nyhetsavdelingen bestå av følgende tre linjer: direkte, fag og program, som alle får en egen redaktør. Mens Dagsrevyen og andre nyhetssendinger faller under programlinjen, får direktelinjen ansvar for oppdatering av siste nytt. Faglinjen tar for seg bestemte fagfelt, sderiblant utenriks. (20/02/2017)
 
Begrenset brukervekst og økt konkurranse fra Facebook har ført til at Snapchats verdi er nedjustert med 23 milliarder kroner. Instagrams nye Stories-funksjon - hvor bilder forsvinner etter et døgn - skal ha rammet Snapchat hardt. Bildedelingsselskapet har nå en markedsverdi på 183 milliarder kroner. (17/02/2017)
 
MTG-eier Kinnevik har solgt den svenske gratisavisen Metro til selskapet AB Custos. Bak selskapet står finansmennene Christen Ager-Hanssen og Mats Qviberg, som nå planlegger å lansere Metro også i Norge - men kun digitalt. Målt i distribuert opplag er Metro Sveriges største avis. (17/02/2017)
 
NHST Media Group økte driftsinntektene med fire prosent i 2016, og det er særlig på grunn av økte abonnementsinntekter. Foruten Dagens Næringsliv og Morgenbladet, består NHST Media Group av internasjonale publikasjoner og selskapet Mynewsdesk. Også fjorårets kostnadskutt bidro til et pent resultat. (16/02/2017)
 
Økning i antall digitale abonnenter i 2016, førte til økte abonnementsinntekter for Polaris Media. Også inntektene fra trykkeri økte i løpet av fjoråret. Aviskonsernet sliter derimot med tap av annonsekronene. Sammenlignet med 2015, sank annonseinntektene med 13 prosent. Polaris skal spare 300 millioner innen 2020, og i løpet av året skal 118 medarbeidere nedbemannes. (16/02/2017)
 
Etter noe dystre tall for reklameomsetning i TV-kanalene tidligere i 2016, ser fjerde kvartal og året som helhet bedre ut, viser nye tall fra IRM. Både totalomsetningen og TVs andel øker sammenlignet med 2015. Papiravisene lekker fortsatt inntekter til andre medier og plattformer, mens digitalandelen stadig vokser. Kino og utendørs har også hatt et godt år. IRMs tall omfatter hele det norske reklamemarkedet, i motsetning til Mediebyråforeningens tall som bare inkluderer kampanjer som går via et mediebyrå. (15/02/2017)
 
MBL og Kantar TNS er blitt enige om en ny måte lesertallene for aviser og magasiner på nett skal utarbeides på. Nå skal elektroniske trafikkmålinger som gir antall unike brukere og sidevisninger, samordnes med lesertall målt via spørreundersøkelsen Forbruker & Media. Dermed vil det bli publisert bare ett sett brukertall for de nettmediene som måles av Kantar TNS. Det skal også lages brukertall for Facebook og Google. Den nye metoden skal tas i bruk fra 2018. (15/02/2017)
 
Vi bruker fortsatt TV-skjermen desidert mest når vi ser på TV-innhold, viser Elektronikkbransjens siste forbrukerundersøkelse. 95 prosent av norske husholdninger har fortsatt minst ett TV-apparat, og 9 av 10 bruker TV-en til å se TV-innhold. Bare 14 prosent oppgir at de ser TV-innhold på smarttelefonen, mens 34 prosent ser TV på PC (flere svar er mulige). Elektronikkbransjens undersøkelse er gjennomført på nett blant 1002 personer 18 år og eldre i løpet av én uke i januar 2017, og inneholder også tall for strømmetjenester, radio, nettbrett og smarttelefoner. (15/02/2017)
 
Elektronikkbransjens forbrukerundersøkelse viser at stadig flere husholdninger abonnerer på Netflix, HBO og TV 2 Sumo. Andelen som abonnerer på Netflix har gått opp fra 38 til 44 prosent siden i fjor. HBO øker relativt mest - fra 8 til 14 prosent - mens TV 2 Sumo går fram fra 14 til 15 prosent. Elektronikkbransjens undersøkelse er gjennomført på nett i løpet av én uke i januar 2017, og inneholder også tall for TV, radio, nettbrett og smarttelefoner. (15/02/2017)
 
Discovery Communications - TVNorges eierselskap - har økt inntektene i USA, men fikk en svak nedgang i det europeiske markedet i 2016. Hos Discovery International Networks - TV-selskapene utenfor USA - økte driftskostnadene med ni prosent, blant annet på grunn av dyre sportsrettigheter. Inntektene utenfor USA falt med to prosent i 2016, noe som hovedsakelig skyldes valutaeffekter og salget av SBS Radio til Bauer Media. (15/02/2017)
 
Stjørdalens Blad og Malvik-Bladet er nå slått sammen til Bladet. Avisen dekker områdene Stjørdal, Meråker og Malvik, og kommer ut på papir tre dager i uken. Begge avisene har tidligere vært eid av A-pressen og Amedia før de ble overtatt av Polaris Media-eide Adresseavisen Gruppen i 2015. (15/02/2017)
 
Disney har bestemt seg for å bryte samarbeidet med den svenske YouTube-stjernen PewDiePie. PewDiePie har en fan-skare på 53 millioner, og har tjent millioner på videoer på YouTube. Disney har via selskapet Maker vært involvert i produksjonen av stjernens videoer, men etter innhold som framstår som antisemittisk, bryter nå Disney samarbeidet. (14/02/2017)
 
Mens Google er det viktigste nettstedet for våre naboer i Danmark og Sverige, troner VG øverst for nordmenn. Unntaket er aldersgruppen 15-25 år, hvor Facebook er viktigst. Det danske analyseselskapet AudienceProject står bak det nordiske prosjekt Insights 2016, som kartlegger nettvaner i Norge, Sverige, Danmark og Finland. (14/02/2017)
 
Med et opplag på over 25 000 i 2015 er Aftenposten Junior landets tiende største papiravis. Nå skal avisen, som ble etablert i 2011, satse enda mer digitalt. Video og podkast er blant satsingsområdene, i tillegg til 'gamification' - journalistikk gjennom spill. (13/02/2017)
 
Ifølge tall fra Det Europeiske Audiovisuelle Observatoriet ligger 2016 an til å bli det beste kinoåret siden 2004, basert på besøkstall. Observatoriet estimerer 994 millioner solgte billetter i EU-landene, som er en oppgang på 16 millioner fra 2015. Særlig Frankrike, Polen og Spania har hatt stor årlig vekst. (10/02/2017)
 
Til tross for at Twitter rapporterer om flere brukere og mer aktivitet, øker også underskuddet. Det endte på hele 1,4 milliarder NOK (167 mill. $) i 4. kvartal 2016. Donald Trumps ivrige bruk av tjenesten ser ikke ut til å lokke til seg flere annonsører. (10/02/2017)
 
EU-kommisjonen vil sammen med EUs ministerråd og EU-parlamentet gjøre slutt på regionsperrene som gjør at f. eks HBO Nordic ikke funker utenfor Norden. De nye reglene skal etter planen settes i verk i 2018. Abonnementet vil være knyttet til brukernes hjemland, slik at en nordmann vil ha tilgang til det norske Netflix-innholdet overalt i Europa. (10/02/2017)
 
I fjerde kvartal 2016 gikk svenske Aftonbladets nettinntekter forbi papirinntektene, noe som ikke har skjedd før hos en svensk tradisjonell dagsavis. Schibsted-avisens nettinntekter har økt jevnlig de siste årene, og i 2016 gjorde de mer enn opp for nedgangen i papirinntektene. Nettinntektene sto for 46 prosent av Aftonbladets totalinntekt i 2016. Til sammenligning tjener VG - Norges største nettavis - fremdeles betydelig mer på papiravisen. (10/02/2017)
 
Administrerende direktør i Discovery Networks Norway, Harald Strømme, trekker seg fra stillingen på grunn av uenigeheter med eierne om Discoverys videre satsing. Også Sindre Østgård forlater selskapet, drøyt et halvt år etter han ble direktør for digitale tjenester og utvikling i Norden. (09/02/2017)
 
Dagbladets papiravis har levert sitt beste resultat siden 2010. Det er særlig kostnadskuttene som spiller inn: nå produseres bl.a. hele papiravisen på ett skift. Prisen for papiravisen har også økt. Dagbladets driftsresultat endte på over 19 millioner kroner. Resultatet gjelder oktober 2015 til september 2016, da Aller har såkalt avvikende regnskapsår. Hittil har Dagbladets virksomheter på nett og papir vært atskilt i to ulike selskaper, men i år samles de i Dagbladet AS. (09/02/2017)
 
Bonniers omsetning gikk ned i 2016, og konsernets driftsresultat sank med over 15 prosent. Det svenske mediekonsernet eier blant annet Expressen, TV4 og C More. Det er særlig C More og finske MTV som drar ned resultatet, med tap i hundremillionersklassen. Ifølge konsernsjef Tomas Franzén har det også gått mye penger til teknologi- og forretningsutvikling, men resultatene har foreløpig latt vente på seg. Fokuset er nå rettet mot å øke brukerinntekter. (09/02/2017)
 
Halden Arbeiderblad og Fremover går begge fra seks til fire aviser i uken. Det er tirsdags- og lørdagsutgavene som kuttes. Samtidig lanserer begge avisene en ny digitalavis, som skal publiseres på kveldstid syv dager i uken. En av årsakene til at Halden Arbeiderblad dropper lørdagsutgaven, er at Posten ikke lenger er ansvarlige for leveringen. (09/02/2017)
 
Etter et dårlig 3. kvartal, gikk det bedre for Schibsteds norske mediehus i fjorårets siste kvartal. Annonseinntektene fortsetter å falle, men i noe mindre grad. Viktigst er veksten i opplagsinntekter hos de fire abonnementsavisene, med økning i både brukerbetaling og abonnement. Omfattende kostnadskutt fører til økt driftsresultat sammenlignet med 4. kvartal 2015. Også VG leverer, og avisen ender med samme driftsresultat som i 2015. I konsernet Schibsted fortsetter veksten innen rubrikk - særlig i Frankrike. Foreløpige regnskapstall for hele 2016 viser et endelig resultat på 559 millioner kroner, mot 1,391 milliard i 2015. (08/02/2017)
 
Amerikanske medier opplever oppgang nå som Donald Trump er president. Særlig New York Times drar til seg nye, betalende kunder. I fjorårets siste kvartal fikk avisen hele 300 000 nye digitale abonnenter. New York Times har satt av 5 millioner dollar til å dekke Trump-administrasjonen. Flere andre aviser, deriblant The Seattle Times og Miami Herald, opplever også vekst. Det samme gjør TV-stasjonen CNN, hvor seertallene gikk opp 94 prosent i innsettelsesuken. (07/02/2017)
 
Endringer i Googles vilkår gjør at selskapet nå kan slå sammen brukerinformasjon fra Youtube, Gmail og tilsvarende Google-kontoer med netthistorikk fra søkemotoren Chrome - for å i enda større grad kunne skreddersy reklamebudskapene. Brukere må selv endre Google-innstillingene sine for å holde nettaktivitet og detaljert informasjon separat. Facebook har lenge brukt slik informasjon for å selge reklame, mens Google hittil har holdt igjen. (06/02/2017)
 
Egmont legger ned motemagasinet Elle. Årsaken skal være uenighet i forhandlingene mellom Egmont Publishing og den franske lisenseieren, Lagardère. Magasinet har vært utgitt i Norge siden 1997. Syv ansatte berøres av nedleggelsen. (06/02/2017)
 
TV3s eier, Modern Times Group (MTG), økte omsetningen med en milliard i 2016, viser rapporter fra konsernet. Inntektene økte blant annet på grunn av seertallene i forbindelse med sommer-OL, som MTG overtok fra SVT. Konsernet får likevel et dårligere resultat i 2016 enn året før, fordi salget av eierandelen i russiske CTC Media førte til tap. MTG valgte å selge seg helt ut av Russland da Putin innførte en lov som forbyr utenlandske aktører å eie mer enn 20 % av russiske medier. MTGs andel i CTC var på 38 %. (03/02/2017)
 
Den popluære bildetjenesten Snapchat har millioner av brukere verden over, men har aldri gått med overskudd. Nå skal selskapet børnoteres for å hente inn frisk kapital. Snapchat tjente 404 millioner dollar i 2015, men endte med et underskudd på 515 millioner. Selskapet er verdsatt til rundt 210 milliarder kroner. (03/02/2017)
 
Resultatet for fjerde kvartal 2016 viser et overskudd på 3,6 milliarder dollar for Facebook, noe som er mer enn en fordobling sammenlignet med samme kvartal 2015. Også antall brukere øker: nå har Facebook over 1,8 milliarder brukere verden over. Dette fører til at annonsørene fortsetter å strømme til, og inntektene per bruker har økt med 29 prosent fra 2015. Ifølge Magne Uppman, leder investeringsfondet Snö Ventures, tjener Facebook nå 19,81 dollar per amerikanske og kanadiske bruker hvert kvartal. (02/02/2017)
 
Med lanseringen av Sagene Tidende har oslobydelen Sagene har egen lokalavis på nett. Den er foreløpig lansert som en seksjon i Nordre Aker Budstikke. Selskapet Lokalmedia AS, som kom til etter at Amedia kuttet DittOslo-avisene i 2014, står bak lanseringen. Nordre Aker Budstikke ble selv relansert i begynnelsen av 2015, og kunne melde om over 300 000 sidevisninger i januar. (02/02/2017)
 
Over 100 000 nordmenn abonnerer nå på den heldigitale tjenesten VG+, hvis antall abonnenter har gått forbi papiravisens opplag. VG+ ble lansert i 2010. Ifølge sjefredaktør Gard Steiro skal det satses stort på VG+ i de kommende årene, og stadig mer av avishusets kjerneinnhold skal plasseres i den digitale tjenesten - deriblant nyheter og sport. (02/02/2017)
 
TV 2s tekst-TV-tilbud har blitt gradvis avviklet de siste årene, og denne uken forsvinner det helt. TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl begrunner avgjørelsen med at tekst-TV ikke lenger er et satsingsområde for mediehuset. Tekst-TV generelt er derimot ikke helt utdødd ennå. I tredje kvartal 2016 var det flere som benyttet NRK tekst-TV enn NRK nett-TV, ifølge Kantar TNS' Forbruker & Media-undersøkelse. (31/01/2017)
 
TV 2-ansatte som ikke blir «innplassert i ny organisasjon» har fått tilbud om vikariater som plaster på såret. Haken er at de da må signere på en sluttpakke som hindrer at de kan gå til søksmål for usaklig oppsigelse. Ansatte reagerer også på at de ikke får en begrunnelse for at det ikke er plass til dem videre i TV 2. (30/01/2017)
 
63 lokale radiokanaler har søkt om og fått tildelt konsesjon for DAB-sendinger fra 2017. Kanalene trenger ikke lenger å forholde seg til innholdskrav eller grenser for inntekt, siden alle slike krav er bortfalt på DAB. Det er likevel uenighet i bransjen om DAB er positivt for lokalradioene. 189 radiokanaler får fortsette å sende i FM-nettet fram til 2021. (30/01/2017)
 
En artikkel om en bompengefri E8, hvor avisen Nordlys stiller spørsmål rundt Frp Troms' valgløfter, har skapt debatt blant Frp-politikere. I en Facebook-kommentar omtaler justisminister Per-Willy Amundsen avisen som Pravda (sovjetisk propagandaavis), kaller artikkelen for 'fake news' og vil vurdere boikott av Nordlys. Amundsens uttalelser skaper nå reaksjoner. Som justisminister er Amundsen ansvarlig for å hegne om ytringsfriheten. (30/01/2017)
 
Sommeren 2015 kjøpte Egmont 50,1 prosent av digitalbyrået Sempro. Byrået slås nå sammen med Egmonts egen innholdmarkedsføringsavdeling og Bonzaii med virkning fra 1. februar. Den nye giganten Sempro blir et av landets største selskap innen innholdsmarkedsføring og digitale tjenester. 57 personer skal fordeles på kontorer i Oslo, Moss og Lillehammer. (27/01/2017)
 
Mandag fikk Sylvi Listhaug full tilgang til VGs Snapchat-konto, hvor hun blant annet viste bilder av lunsjen sin og oppfordret alle til å følge sin egen Facebook-side. Ingen i VGs team godkjente Listhaugs snapper før publisering, men hadde anledning til å fjerne innhold i ettertid. Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg reagerer sterkt på at VG lot den redaksjonelle kontrollen tas over av en politiker. Ifølge VG-redaktør Gard Steiro har flere politikere blitt spurt om å ta over kontoen midlertidig. (27/01/2017)
 
Sveriges kulturminister vil ha lavmoms på e-bøker så raskt som mulig, og har sammen med finansministeren gjort forberedelsene som kreves. Det er 25 prosent på e-bøker i både Norge og Sverige i dag. Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen, håper norske politikere følger etter. (26/01/2017)
 
Hittil har Facebooks Trending Topics-seksjon lenket til emner basert på lesertall og antall delinger. Dette har møtt kritikk ettersom flere av de mest delte nyhetssakene har vært såkalte falske nyheter. Nye endringer gjør at Trending Topics nå skal henvise til saker som får høy dekning av flere ulike nyhetskilder. (26/01/2017)
 
Det verdensledende kinoselskapet AMC Entertainments har kjøpt opp SF Kinos morselskap, Nordic Cinema Group, fra Bonnier og investeringsselskapet Bridgepoint. SF Kino Norge driver i dag over 60 kinoer i byer som Lillestrøm, Moss og Skien, og er medeier i flere kommunale kinoer. Dersom kjøpet godkjennes, vil AMC drifte 1000 kinoer i 15 land i Europa og USA. AMC er eid av kinesiske Dalian Wanda Group. (24/01/2017)
 
Den fjerde største mobiloperatøren i USA, Sprint, eier nå 33 prosent av aksjene i Jay Z' musikkstrømmetjeneste Tidal (tidligere Wimp). Strømmetjenesten har hatt en trøblete utvikling etter relanseringen i 2014. Oppblåste abonnementstall, store underskudd og søksmål er bare noen av utfordringene. Ifølge Arnt Maasø ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO, kan Sprint bidra med større ro og handlingsrom. Tidal er i dag tilgjengelig i rundt 52 land. (24/01/2017)
 
VG er nå en del av Snapchats nyhetstjeneste Discover, og deler plass med mediehus som Daily Mail, MTV, CNN og BuzzFeed. VGs tekster og videoklipp blir tilgjengelig i 24 timer, og det er hovedsakelig de yngre brukerne VG ønsker å treffe. Ifølge strategidirektør i VGTV, Thomas Manus Hønningstad, er Snapchat verdensledende når det kommer til historiefortelling og brukeropplevelser på mobil. Nyheter blir stadig viktigere for de sosiale mediene, og Snapchat strammer nå inn på retningslinjene for å unngå villendende og eksplisitt bildebruk, noe MTV nylig gjorde seg skyldig i. (23/01/2017)
 
Mens falske nyheter har opptatt mye spalteplass hos norske medier den siste tiden, har det vært lite fokus på Facebooks feilrapporteringer og avvik. Det tar Pål Petersen, viseadministrerende direktør i ESV Digital Norden, opp i en kommentar på Kampanje. I løpet av kort tid har Facebook fire ganger måttet legge seg flat og innrømme feil i rapporteringene sine. Tall for både rekkevidde, seertid og tid brukt på Instant Articles har vært alt for høye. Samtidig har de samme tallene gitt Facebook fortrinn som reklamekanal, og potensielt rammet mediehusenes reklameinntekter. Facebook er nå i ferd med å etablere et internt revisjonsutvalg som skal sjekke det som rapporteres. (23/01/2017)
 
Med det bredet tilbudet av både TV, radio og nettinnphold når ikke NRKs distriktsdivisjon flere enn 65 000 seere under 65 år. Nå tyder mye på at det lineære TV-tilbudet fra distriktskontorene vil gjennomgå store endringer de kommende årene. Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen har antydet at dagens 18.45-sending muligens forsvinner på sikt. Det jobber rundt 1000 ansatte ved NRKs distriktskontorer. (20/01/2017)
 
NRKs Marienlyst-divisjon skal kutte 17 av 780 årsverk i løpet av vinteren. På Marienlyst samles alle som produserer innhold og programmer på NRKs hovedkontor, foruten nyhetsdivisjonen. Lav vekst i lisensinntekster de siste årene og NRKs oppdrag om flere kjøp av eksterne programmer regnes som årsaken for kuttene. (20/01/2017)
 
Aller Media Norges driftsresultat endte på 142,9 millioner kroner i 2016, som er en økning på på hele 98 prosent fra forrige regnskapsår. Årsaken er de omfattende kostnadskuttene mediehuset har gjennomført den siste tiden. Aller Media har et såkalt avvikende regnskapsår, og disse regnskapstallene gjelder fra 1. oktober 2015 til 31. september 2016 (19/01/2017)
 
Datatilsynet sier klart nei til Digitalt grenseforsvar som kan gi forsvarets E-tjeneste anledning til å overvåke all nett-trafikk i Norge. Formålet er å forebygge nettangrep og terrorisme, og på tross av lovnader om å filtrere bort all kommunikasjon som går mellom norske borgere, vil i praksis all kommunikasjon mellom nordmenn overvåkes. Det reagerer Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon kraftig på, og påpeker at masselagring av personlig informasjon ikke er forenlig med menneskerettighetene. (18/01/2017)
 
Når det gjelder lesing av lange tekster, foretrekker flertallet å lese på papir - ikke skjerm. Det viser en ny dansk undersøkelse gjennomført av rådgivningsfirmaet Bjerg Kommunikation og analysefirmaet Megafon. Og det er særlig unge mennesker som foretrekker papir: hele 83 prosent av dansker mellom 18 og 29 år velger papir fremfor skjerm. Ifølge direktør i Bjerg Kommunikation, Kresten Bjerg, er det en myte at dagens ungdom foretrekker digital lesing. (17/01/2017)
 
Via annonseplattformen AppNexus ønsker Schibsted å skape et alternativ til Facebook og Googles annonseløsninger, og har invitert norske mediehus til et samarbeid om digitalt annonsesalg. Etter flere måneders samtaler har Amedia nå likevel valgt Google som teknisk samarbeidspartner, men understreker at de åpne for samarbeid med Schibsted på andre felt. (17/01/2017)
 
Gjennom prosjektet Facebook Journalism Project etablerer Facebook nå enda tettere bånd til nyhetsmediene, ved bl.a. samarbeid om produktutvikling og flere måter for mediehusene å tjene penger på. Nyhetsorganisasjoner vil nå få mulighet til å benytte seg av Facebooks utviklerteam for å skape nye produkter. Prosjektet henger sammen med Facebooks såkalte nyhetsfeed-verdier, hvorav to av dem handler om å informere og underholde. (16/01/2017)
 
BBC har opprettet en egen avdeling, Reality Check, som skal kontrollere og faktasjekke nyhetssaker på sosiale medier. Bedriften skal samarbeide med bl.a. Facebook for en mest mulig effektiv arbeidsmetode. BBC ønsker på sikt å kunne bruke Reality Check også for TV og radio. Ifølge nyhetssjef James Harding kan ikke BBC redigere selve Internett, men de vil ikke stå på sidelinjen og se at falske nyheter spres. (16/01/2017)
 
Etter presidentvalget i USA har debattene gått rundt fenomenet falske nyheter på Facebook. Det har vært hevdet at falske nyheter bevisst er blitt brukt for å påvirke valget. I forbindelse med det kommende valget i Tyskland skal nå Facebook merke klart falske nyheter med en advarsel. (16/01/2017)
 
Det gis ut stadig færre bøker for barn og unge, viser ferske tall fra Norsk barnebokinstitutt. I 2015 ble det utgitt 1116 bøker på norsk for barn og ungdom, som er det laveste tallet siden 2007. Det er oversatte bøker som dominerer: kun 359 av bøkene utgitt i 2015 var norske. Amerikanske bokserier blir særlig populære når bøkene er filmatisert. (16/01/2017)
 
Pressens Offentlighetsutvalg har undersøkt hvor lang tid departementene bruker på å gjøre saksdokumenter tilgjengelige for offentligheten. Resultatet viser blant annet at Justisdepartementet, som har ansvar for offentlighetsloven, bruker 39 dager i snitt fra et dokument er datert til det blir offentlig tilgjengelig. Departementet bruker lenger tid i dag enn da man kun arkiverte på papir. Justisminister Amundsen lover forbedringer. (16/01/2017)
 
Tidligere TVNorge-sjef Morten Aas tar over etter Trygve Rønningen i MTG Norge. Han blir dermed ansvarlig for TV3 med søsterkanaler, Viasats betal-TV samt P4. Morten Aas fikk mye av æren for TVNorges vekst og økonomiske framgang i årene før han ga seg i selskapet i 2008. (13/01/2017)
 
Personvernregler for elektronisk kommunikasjon i EU står foran en mulig oppdatering. EU-kommisjonen ønsker nemlig å gjøre all elektronisk kommunikasjon konfidensiell, og la det være opp til hver bruker å aktivt samtykke til at informasjon blir lagret og behandlet. Dette innebærer at nettbrukerne skal kunne slå av - og på - bruk av cookies, og så må nettsidene ta hensyn til innstillingene. Dermed er nettsidene avhengige av at brukerne slår på cookies i sine nettlesere og apper. Dersom forslaget går gjennom, vil det sannsynligvis få konsekvenser for bl.a. progammatisk reklame. (13/01/2017)
 
TV 2 har nå en eierandel på 20 prosent i reklame- og produksjonsbyrået The Oslo Company, som eies av tidligere kanalsjef i TV 2, Trond Kvernstrøm, og Christian Steen. (13/01/2017)
 
Alle som betaler for Familiepakken hos Canal Digital, vil nå få norsk fotball inkludert - på alle skjermer. Det innebærer en månedlig prisøkning på 50 kroner. Rundt 60 prosent av Canal Digitals 450.000 parabol-kunder har Familiepakken. De som ikke ønsker fotball må velge Familiepakken underholdning, og mister dermed sportskanalene som tidligere var inkludert. (13/01/2017)
 
Det er fortsatt frustrasjon over levering av lørdagsaviser i Distrikts-Norge. Etter at selskapet Kvikkas tok over avisleveringen fra Posten i høst, har det kommet en rekke klager på manglende levering. Avisen Firda opplevde sist helg sin verste lørdag til nå, da 800 abonnenter ikke fikk avisen. (11/01/2017)
 
Med to nye riksdekkende DAB-kanaler - P10 Country og P9 Retro - ønsker P4 å gi nordmenn et enda bredere utvalg av sjangermusikk på radio. Begge kanalene vil også tilby nyheter og annet redaksjonelt innhold. (11/01/2017)
 
10 årsverk må kuttes ved NRKs distriktskontor i Oslo og Akershus. Per i dag består kontoret av 66,2 årsverk. De ansatte tilbys sluttpakke med svarfrist 30. januar. Hele staben, inkludert redaksjonen, berøres. (10/01/2017)
 
Den nye radiokanalen, NRK Trafikk, lanseres 11. januar. Kanalen skal holde trafikanter løpende oppdatert på trafikkbildet i den delen av landet de befinner seg i. (10/01/2017)
 
Hele ni av ti redaktører i Norges 50 største aviser er menn. Tidligere likestillingsminister, Anniken Huitfeldt, reagerer og kaller det systematisk forskjellsbehandling. Ser man avisbransjen i sin helhet, har andelen kvinnelige ansvarlige ­redaktører derimot økt fra 16 til 25 prosent i løpet av de siste ti årene. (10/01/2017)
 
Schibsteds annonseportal Finn.no opplever stadig vekst. I 2016 økte både antall besøkende og antall annonser. Det er appen Finn.no som står for mesteparten av veksten. Finn ble opprinnelig opprettet av Schibsteds aviser for å kapre digitale annonseinntekter, men ligger i dag under konsernets forretningsområde for digitale rubrikkløsninger. (04/01/2017)
 
Ut fra medlemstallet i Norsk Journalistlag, som organiserer flertallet av norske journalister, er antallet yrkesaktive journalister redusert med 353 i fjor. Hovedårsaken er kutt i mediehusene. Nedbemanningen har vært størst i Schibsted og Amedia. NRK fikk flere NJ-medlemmer i 2016, selv om antall stillinger gikk ned. Nedbemanningen i TV 2 er ennå ikke sluttført. (04/01/2017)
 
Torry Pedersen går av som sjefredaktør i VG etter over 20 års levetid i avisen. Nåværende nyhetsredaktør, Gard Steiro, overtar sjefsrollen. Pedersen blir værende i Schibsted, og skal nå lede konsernets publisistiske virksomhet i Norge. (04/01/2017)
 
To av tre nordmenn ville fortsatt betalt NRK-lisens, selv om de hadde fått valget om å kutte NRK-kanalene. Det kommer frem av en ny undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Dagbladet. (04/01/2017)
 
Dagens Næringsliv (DN+) skriver at TV-seingen fortsetter å synke i unge seergrupper. Blant ungdom i alderen 12-19 år har seertiden sunket med 10 minutter fra 2015 til 2016, og er nå nede i underkant av en time per dag. Seertiden i hele befolkningen, 12 år og eldre, gikk ned med fem minutter. - Men eldre ser mer TV enn før. (03/01/2017)
 
Denne uken debuterte den nye sesongen av Hotel Cæsar på TV 2 Sumo. Serien skal nå kun sendes på nett, med korte daglige klipp som samles til en lengre episode hver fredag - ikke ulikt NRKs Skam. De trofaste seerne reagerer ulikt, og enkelte truer med å boikotte TV 2 så lenge serien kun sendes på Sumo. (03/01/2017)
 
Hele 99 prosent av nordmenn mellom 12 og 49 år har smarttelefon. Det viser ferske tall fra Kantar TNS' Forbruker & Media-undersøkelse. Også tilgangen til nettbrett er høy: hele 70 prosent av befolkningen oppgir å ha tilgang til nettbrett. Det innebærer at Norge er i verdenstoppen både for smarttelefon og nettbrett. (03/01/2017)
 
Bygdekinoen består av tolv kinomaskinister som årlig reiser rundt til 175 bygder og tettsteder. Ordningen er avhengig av offentlig støtte i tillegg til billettinntektene, men riskierer nå kutt i budsjettet. Bygdekinoen driftes av bransjeorganisasjonen Film & Kino, og mangler 6,5 millioner kroner på årets budsjett, ifølge direktør Guttorm Petterson. Bakgrunnen for bevilgningsspørsmålet er hvorvidt pensjonsutgiftene til Film & Kinos ansatte skal kobles til Bygdekinoens bevilgninger. (02/01/2017)
 
De tre mest sette filmene på kino i 2016 er alle norske. Kongens nei, Snekker Andersen og julenissen og Børning 2 har bidratt til et svært godt år for norsk film. Ifølge Norsk Filminstitutt har norske spillefilmer, dokumentarer og spill gjort det historisk godt både innenlands og i utlandet. (02/01/2017)
 
2016 har vært et godt år for The Washington Post, og avisen skal nå ansette flere titalls nye journalister. Avisen har tidligere vært gjennom store bemanningskutt, men har klart å snu trenden. Siden januar 2016 har antallet nye abonnenter økt betraktelig, og omsetningen fra digitalabonnement har mer enn doblet seg i løpet av året. The Washington Post skal nå investere mer i video i mobilformat, gravejournalistikk og utvide redaksjonen som jobber med såkalte 'breaking news'. (30/12/2016)
 
Amedia har eid Digitale Medier 1881 siden 2013. Nå selger Amedia selskapet tilbake til tidligere eier, investeringsselskapet Kistefos. Christen Sveaas’ Kistefos eier også selskapet Opplysningen 1881, og de to selskapene - Opplysningen og Digitale medier - skal nå slås sammen dersom Konkurransetilsynet godkjenner kjøpet. Amedia vil nå i større grad konsentrere virksomheten rundt produksjonen av redaksjonelt innhold. (29/12/2016)
 
Kinesiske investorer kjøpte i januar 2016 Hollywood-selskapet Legendary. Nå har filmstudioet lansert sin første store kinsesisk-produserte film med Matt Damon i hoverollen. Filmens premiere er lagt til i Kina, hvor den har tjent inn halvparten av budsjettet på tre dager. Den vises i vestlige land først i februar. (22/12/2016)
 
Undersøkelser gjort av avisene viser at inntil hver fjerde abonnenent ikke får lørdagsavisen i postkassen. Det er et langt høyere tall enn Kvikkas selv oppgir. Ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som tidligere har uttalt at sitasjonen ikke er så ille som avisbransjen påstår, vil departementet nå nøye gjennomgå tallene fra både MBL og Kvikkas. (22/12/2016)
 
Facebooks direktesendte video-funksjon ble lansert i april i år. Nå gjør selskapet det mulig for alle å direktesende lydinnhold. Tjenesten er spesielt rettet mot mediehus. (22/12/2016)
 
Det amerikanske cybersikkerhetsfirmaet White Ops har nylig avslørt hvordan et svært omfattende svindelnettverk har tjent rundt 1,6 milliard kroner ved bruk av falske ip-adresser og nettsider. Svindlerne skal bl.a. ha klart å utgi seg for å være fra kjente nettsteder som Vouge og Fox News og solgt annonsevisninger til godtroende annonsører, mens annonsene i virkeligheten ble vist på falske nettsider. (21/12/2016)
 
Bauer Media, selskapet bak Radio Norge, er aktuell med to nye radiokanaler: Norsk Pop og Vinyl. Begge kanalene blir tilgjengelig på DAB+. Vinyl skal spille musikk fra 50-, 60- og 70-tallet, mens norsk popmusikk står i fokus på Norsk Pop. (21/12/2016)
 
Regjeringen har vedtatt å forlenge dagens bokavtale med to år. Avtalen gir unntak fra konkurranseloven og åpner for samarbeid ved salg av bøker. Det betyr at bøker selges til fastpris i utgivelsesåret og fram til mai følgende år. I løpet av denne perioden er det ikke lov å selge bøker med mer enn 12,5 prosents rabatt. Avtalen gjelder bare medlemmer av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. Konkurransetilsynet er sterkt kritisk til avtalen, som tilsynet mener gir høyere bokpriser enn nødvendig. (19/12/2016)
 
Kulturdepartementet har også tatt for seg NRKs fremtidige finansiering i en ny stortingsmelding som ble lagt fram i dag. Ettersom dagens lisensordning er knyttet til selve TV-apparatet, kan den komme til å svekke NRKs finansiering på sikt. På tross av Rimmereid-utvalgets anbefaling om en husholdningsavgift, ønsker departementet også å få utredet to varianter av en NRK-skatt. En ny finansieringsordning kan tidligst komme på plass i 2019. Videre foreslår departementet at det i statsbudsjettet i 2019 innføres et fireårig styringssignal for de økonomiske rammene til NRK. I tråd med fjorårets melding foreslår også departementet å innføre færre punkter samt mer overordnede innholdsplikter i NRK-plakaten. (16/12/2016)
 
I stortingsmeldingen om kommersiell kringkasting som ble lagt fram i statsråd i dag, foreslår Kulturdepartementet at det gis statlig støtte til én kommersiell TV-kringkaster. Dette for å bevare mediemangfoldet, sikre en reell konkurrent til NRK og et tilbud med riksdekkende nyhetssendinger produsert og sendt utenfor Oslo. Støtten får en ramme på 15 millioner euro (omtrent 135 millioner kroner), noe som betyr at den ikke må behandles av ESA (Efta-landenes overvåkingsorgan). Det stilles krav om egenproduserte nyhetssendinger, formidling av norsk drama, norskspråklige program for barn og unge samt minst 50 prosent norsk innhold. (16/12/2016)
 
Facebook har lenge oppfordret mediehus til å publisere videoer på plattformen sin, men nå ønsker Zuckerberg å kjøpe inn eget innhold. Selskapet er nå i samtaler om å kjøpe serier og sportsprogrammer for å kunne tilby eksklusivt videoinnhold på sine mobile plattformer. (16/12/2016)
 
Innføring av eksterne faktasjekkere og varsling om tvilsomme innlegg er to av grepene Facebook tar for å stoppe flyten av falske nyheter. Brukerne skal også lettere kunne rapportere det de oppfatter som falske nyheter. Endringene er allerede innført. Ifølge Zuckerberg skal tiltakene gjøre det mindre lønnsomt for de som står bak spredningen. (16/12/2016)
 
Regjeringen, med kulturminister Linda Hofstad Helleland i spissen, har bestemt at utenlandske spillselskaper ikke får lisens i Norge. Regjeringen begrunnen avgjørelsen med hensyn til spillavhengighet. Dermed fortsetter Norsk Tippings enerett til å selge og markedsføre pengespill. Reklamen for utelandske bettingselskaper på TV-kanaler som sendes fra utlandet, har det foreløpig ikke lykkes Medietilsynet å få slutt på. (16/12/2016)
 
Innen 2020 vil mer enn 70 prosent av kronene brukt på displayannonser i Storbritannia legges igjen hos Google og Facebook. Det spår en ny rapport fra OC&C Strategy Consultants. Per i dag står de to selskapene for 53 prosent av displaymarkedet i Storbritannia, og rundt 75 prosent i USA, og er i ferd med å etablere et duopol på tvers av atlanteren. Verst går dette ut over den trykte pressen. Veksten hos Facebook og Google er særlig knyttet til mobilreklame. (15/12/2016)
 
Aller velger å ta i bruk Googles svar på Facebooks Instant Articles, mens Schibsted avstår. Google har utviklet en løsning for publisering på mobil, AMP, som laster mobilsider svært raskt. I tillegg stenger løsningen for «plagsomme» annonser som forstyrrer brukeren. Det er bare via søk hos Google at AMP tas i bruk, og løsningen innebærer - som med Facebooks Instant Articles - at artikler og nettsider publiseres hos Google, og ikke på mediehusets egne sider. Det blir antydet at de som velger AMP kommer høyere opp i Googles treffliste. (15/12/2016)
 
En redaksjonssjef og en journalist sier opp stillingene sine i YLE, fordi de mener krinkasteren lar seg kneble av statsministeren. Bakgrunnen er YLEs kritiske søkelys på forhold rundt et selskap som eies av statsministerens slektninger. Etter at statsministeren klaget til YLEs sjefsredaktør fikk journalistene munnkurv, ifølge de ansatte. (15/12/2016)
 
Prime Video er navnet på Amazons strømmetjeneste, som nå er globalt tilgjengelig foruten Kina og Nord-Korea. Strømmetjenesten tilbyr langt lavere pris enn konkurrentene, men har til gjengjeld færre titler i porteføljen. Norske undertekster er foreløpig ikke på plass. (15/12/2016)
 
De seneste tallene fra Mediebyråforeningen viser at nettreklamen fortsatt vokser. Programmatisk reklame har økt med over 70 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Mens TV-reklamen holder seg stabil, har kinoreklamen mer enn doblet seg siden 2014. Reklame i papiravisene blir fortsatt nedprioritert: her har fire av ti reklamekroner forsvunnet i løpet av to år. Tallene gjelder kun annonser som går via et mediebyrå, hvilket utgjør omtrent halvparten av det norske reklamemarkedet. Mye av avisenes salg av annonseplass har tradisjonelt gått utenom slike byråer. (14/12/2016)
 
NRK-serien Nobel er nå tilgjengelig på Netflix internasjonalt. Serien er produsert av Monster, og ble nylig kåret til Europas beste miniserie for TV under Prix Europa i Berlin. Nobel er foreløpig ikke tilgjengelig for brukere i Frankrike, Benelux-landene og Norden. (14/12/2016)
 
Medier 24 har avdekket av flere av artiklene på nrk.no er laget av selskapets kommunikasjonsavdeling, til tross for at skribentene er titulert som journalister i de aktuelle artiklene. Dette gjelder i hovedsak artikler som handler om NRK. Ifølge mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen er dette en klar svekkelse av NRKs troverdighet. Mens distriktsredaktør i NRK Finnmark, Morten Ruud, har uttalt at han ikke ser problematikken ved praksisen, er NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, klar på at merkingen skal være tydelig. (13/12/2016)
 
Robert Murdoch har via 21th Century Fox nå lagt inn bud på nå hele TV-selskapet Sky. Sky er Europas største betal-TV-operatør, med 22 millioner kunder fordelt på flere europeiske land. Murdoch har også tidligere prøvd å ta over hele Sky, men trakk seg da skandalen rundt Murdoch-avisenes telefonavlytting nådde offentligheten. Murdochs kjøp av Sky er kontroversielt på grunn av den store mediemakten Murdoch allerede sitter med, og fordi han har tette bånd til britiske politikere. (12/12/2016)
 
Stiftelsen Fritt Ord har publisert en oversikt over de mange prosjektene som har fått pengestøtte ved slutten av året. Blant annet får Dagbladet 750 000 kroner fordelt på fire prosjekter, og tankesmien Agenda mottar 90 000 kroner for sin podkast for likestilling. (12/12/2016)
 
NRK ba om 30 kroner i lisensøkning for 2017, men i sitt forslag til statsbudsjett valgte regjeringen å beholde lisensen på samme nivå som i 2016 . Nå får NRK likevel økningen sin, siden Høyres stortingsgruppe har valgt å støtte forslaget fra de andre partiene - unntatt Frp - om å øke lisensen. En økning på 30 kroner utgjør mindre enn lønns- og prisveksten i 2016, men gjør at NRK ikke trenger å gjennomføre større kutt. (09/12/2016)
 
Medietilsynet har flere ganger forsøkt å få slutt på pengespillreklame hos norske TV-kanaler som sender fra London. Nå går de mer konkret til verks: Mens MTG og Discovery sender 70 prosent av spillreklamen sin på dagtid, sendes det meste av spillreklame i Storbritannia etter klokken 21 - av hensyn til barn og unge seere. Dette er sendetidsregler den britiske spillbransjen har avtalt å følge. Medietilsynet ber nå Ofcom, britenes medietilsyn, å se på saken. (09/12/2016)
 
Det amerikanske produksjonsselskap XIX Entertainment har kjøpt rettighetene til Skam, og en amerikansk versjon skal etter planene produseres i 2017. Selskapet drives av Simon Fuller, produsenten bak suksesser som «Idol» og «So you think you can dance». Ifølge Fuller er Skam ledende i måten serien bruker ulike plattformer og kanaler for historiefortelling. (09/12/2016)
 
Vanligvis følges presidentvalget i USA av en stille periode for avisene, men nå opplever amerikanske kvalitetsaviser stor vekst i antall abonnenter. LA Times har fått 60 prosent nye digitale abonnenter. Wall Street Journal har hatt en oppgang på 300 prosent. Også New York Times opplever stor pågang. (08/12/2016)
 
Mediebedrifter i Bergen melder seg nå på i kampen for støtte til TV 2, og har gått sammen og bestilt en konsulentrapport om verdiskapingen rundt TV 2 i Bergen. En rekke selskaper har sprunget ut av virksomheten til TV 2. Blant dem er Vizrt, som fortsatt har hovedkontor i Bergen, til tross for at selskapet nå er en verdensomspennende produsent av TV-grafikk med omsetning i milliardklassen. (08/12/2016)
 
Filter Media er på investorjakt for å kunne lansere en nettavis som skal ta opp kampen med storaktører som VG og Dagbladet. Per i dag består Filter av nettavisene Filter Nyheter og Filter Film og TV, og den kommersielle nettavisen Filter Partner. Sistnevnte består utelukkende av innholdmarkedsføring. (08/12/2016)
 
Ifølge en ny undersøkelse bruker 34 prosent av norske nettbrukere blokkeringsverktøy. Tallene stammer fra AudienceProject, som har intervjuet over 8000 personer i de nordiske landene. AudienceProject har også studert antallet sesjoner som forstyrres av annonseblokkering. Her er tallet 19 prosent, noe som viser at det er et gap mellom hvor mange som oppgir å blokkere annonser og hvor mange sesjoner som faktisk forstyrres. (08/12/2016)
 
Ikke overraskende endte Stortinget i dag opp med å stemme for at overgangen til DAB skal gå som planlagt. Første runde endte med at gårsdagens forslag om utsettelse ble utsatt. I dag måtte de tre statsrådene som er ansvarlig for sikkerhet og beredskap - alle fra Frp - møte i Stortinget og forsikre om at overgangen til DAB var forsvarlig. Deretter avviste flertallet i Stortinget forslagene om utsettelse, mens Frp opprettholdt sitt forslag. (07/12/2016)
 
I Danmark er reklamefinansierte TV 2 eid av Staten. Med ny borgerlig regjering kan det bli fortgang i privatiseringen av TV-selskapet, og Egmont har vist sin interesse. Konsernet skal være villige til å betale tre milliarder kroner for TV 2, skriver DN+. Salg av TV-selskapet har vært diskutert siden 2005, men prosessen har blitt satt i ventemodus som følge av rettsaker. EU-kommisjonens har nemlig ment at TV 2 har mottatt ulovlig statsstøtte i form av lisens. I Danmark er hele public service-modellen nå oppe til vurdering. (07/12/2016)
 
I budsjettavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringen er det inkludert et punkt om fritak for merverdiavgift for all digital journalistikk. Det kan bety at momsfritaket som Fagpressen har slåss for i flere år, blir en realitet. Fagpressen har i dag bare fritak for avgift på papir. I avtalen står det at Stortinget ber regjeringen vurdere om momsfritaket for nyhetsmedier skal inkludere all digital journalistikk. Vurderingen skal gjøres i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som pleier å legges fram i mai hvert år. (06/12/2016)
 
Det siste året har den norske mediebransjen gjennomført kutt som tilsvarer én milliard kroner og 382 redaksjonelle årsverk. Aftenposten, VG og Bergens Tidende har kuttet til sammen 110 ansatte. Det er i hovedsak annonsefallet som er årsaken til de store sparetiltakene. Mediehusene har foreløpig ikke klart å erstatte annonsetapet med sine digitale inntekter. (06/12/2016)
 
I budsjettforliket mellom regjeringen og støttepartiene er regjeringens foreslåtte kutt i pressestøtten strøket. Pressestøtten i 2017 blir dermed på samme nivå som i 2016 - i kroner. Men tar man hensyn til pris- og lønnsvekst, innebærer forliket en reduksjon av støtten. Samtidig ønsker KrF en økning av NRK-lisensen, selv om regjeringen har foreslått å fryse denne på 2016-nivå. Denne saken vil bli avgjort i kulturkomiteen. (05/12/2016)
 
Den britiske finansavisen Financial Times tjener nå bedre på sine digitale produkter enn papiravisen. Avisen har 843 000 abonnenter, hvorav 75 prosent er rene digitalabonnenter. Antallet abonnenter har vokst med 75 000 på ett år. (05/12/2016)
 
Både Senterpartiet og Fremskrittspartiet har vært negative til at FM-nettet stenges ved nyttår. Begge partier har fremmet forslag om å utsette overgangen til DAB - forslag som skal behandles i Stortinget neste uke. Nå kaster Arbeiderpartiet seg også på, og varsler at de kan komme til å stemme for utsettelse. (02/12/2016)
 
I likhet med blant andre Viaplay, har også Netflix nå åpnet opp for nedlasting av deler av tilbudet sitt. Dermed kan brukerne laste ned og senere se en rekke serier og filmer uten å være tilkoblet internett. (02/12/2016)
 
Schibsted har latt Statoil kjøpe retten til å bruke Schibsted-avisenes logoer i annonser på Facebook. Statoil har for tiden en reklamekampanje som kjøres som sponset innhold i flere av Schibsteds aviser. I tillegg har Statoil fått kjøpe bruken av avisenes logoer til annonser for det samme innholdet på Facebook. Annonseinnholdet ser dermed ut som det kommer fra Aftenposten, Bergens Tidende osv., men er merket som annonse. (01/12/2016)
 
NRK og Netflix er de desiderte mest brukte strømmetjenestene i Norge. NRK har alltid vært størst i ukentlig dekning (andel som har brukt tjenesten ukentlig, men ikke daglig). Men nå tar NRK innpå Netflix også når det gjelder daglig bruk. Brukermålingene stammer fra Kantar TNS sin spørreundersøkelse Interbuss og gjelder nettbefolkningen 15 år og eldre. Netflix er fortsatt klart størst når det gjelder daglig bruk i aldersgruppen 15-29 år. (01/12/2016)
 
Kinoreklamen vokser, og det er særlig på grunn av de norske kinosuksessene. Det Egmont-eide salgsselskapet Media Direct Norge har solgt ut all reklameplassen rundt norske filmer ut året. Kinoreklamen kjøpt av mediebyråene har økt med nesten 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. (01/12/2016)
 
NRK-serien Skam vant «Digital online award» i London. Prisen deles ut til drama som er produsert for nett. Bak utdelingen står C21, et bransjetidsskrift for TV og video på nett. (01/12/2016)
 
Når FM-nettet krus av og DAB-nettet overtar, forsvinner ikke bare FM, men også reguleringen av innhold i de kommersielle radiokanalene. Siden plassen i FM-nettet har vært begrenset, har bare noen få riksdekkende kanaler hatt konsesjon til å sende. Disse måtte betale for konsesjonen sin ved å oppfylle diverse krav til innholdet i sendingene - slik som nyheter, kulturprogram, programmer på samisk og kvoter for norsk musikk. I DAB-nettet er det mer plass, og staten har der valgt å la netteier (Telenor) bestemme hvilke kommersielle radiokanaler som får sendeplass. På samme måte bestemmer nå RiksTV (eid av Telenor, TV 2 og NRK) hvem som får sende i det digitale TV-nettet. Mangel på innholdskrav vil føre til langt mindre norsk musikk, og tapte millioninntekter for norske artister, mener Gramo. (30/11/2016)
 
DNB selger 80 prosent av aksjene i bokkjeden Notabene til investeringsselskapet Jotunfjell Partners. DNB overtok Notabene etter konkursen i 2013. Notabene ble etablert i 1985 og er landets største forlagsuavhengige bokhandlerkjede. Kjeden består av 109 butikker. (30/11/2016)
 
Kabel-TV- og bredbåndsleverandøren Get skal si opp 96 ansatte av en stab på 840. Årsaken skal være manglende vekst for TV-abonnement, høyere utgifter til innhold og overgang til digital kundebehandling. Get ble i 2014 en del av det danske telekomselskapet TDC. (29/11/2016)
 
Telenor-kunder kan nå velge å beholde TV-pakken, og velge bredbånd hos en annen leverandør - eller motsatt. Prisen for bredbånd øker med 150 kroner for de som velger å kutte TV-pakken. Telenor har også lansert en ny T-We-portal, hvor kunder får tilgang til strømmetjenester fra NRK og Netflix, og en app som gjør at kundene kan bruke innholdet andre steder enn hjemme. (29/11/2016)
 
Administrerende direktør i Fagpressen, Elin Floberghagen, er valgt til ny generalsekretær i Norsk Presseforbund av et enstemmig styre. Hun har tidligere vært leder for Norsk journalistlag. (25/11/2016)
 
Større beskyttelse av kildevernet og teknologinøytralt redaktøransvar blir blant de viktigste punktene i en ny medieansvarslov, som Stortinget har bedt regjeringen om å utrede. Ifølge APs Arild Grande har det vært særlig viktig å sikre at redaktøransvaret også omfatter det som publiseres på nett. Også kildevernet har hatt behov for større beskyttelse. Kildevernet er i dag lovfestet i tvisteloven og straffeprosessloven, men bare som en rett for både journalister og redaktører til å ikke oppgi kildene sine. (25/11/2016)
 
Med over 2,1 millioner norske brukere, har Snapchat blitt en viktig kommunikasjonskanal. Nå skal VG som første nordiske mediehus være del av nyhetstjenesten Snapchat Discover. VG får selv mulighet til å selge annonsevideoer mellom snappene. Digitalredaktør Ola Stenberg håper Snapchat-samarbeidet vil gi bedre resultater (DN+) enn Facebooks Instant Articles, som var mindre innbringende enn forventet. (25/11/2016)
 
I år 2000 hadde ti norske aviser en fast korrespondent i London. Nå gjenstår kun NRKs Espen Aas. Det er en konsekvens av bl.a. den teknologiske utviklingen som gir enkel tilgang på nyheter fra andre land. VG har i dag kun én fast korrespondent, med base i New York. Avisen har derimot flere stringere i bl.a. Tyskland og Tyrkia. Dagbladets medarbeidere med spesialkompetanse på Asia, Midtøsten, Europa og USA holder til i hovedredaksjonen, og reiser ut ved behov. (24/11/2016)
 
Nyhetskommentator i Fox News, Sean Hannity, oppfordrer Donald Trump til å boikotte amerikansk presse. I følge Hannity sto større nyhetsmedier i ledtog med Hilary Clinton og forvrengte budskapet fra Trump. Det er på forhånd bekymring rundt hvordan Trump kommer til å håndtere samarbeid med pressen når han overtar Det hvite hus. (24/11/2016)
 
Budselskapet Kvikkas, som har overtatt postens lørdagslevering av aviser, oppgir at selskapet mangler adresseopplysninger om 44 prosent av abonnentene de skal levere avis til. Årsaken skal være at Kvikkas benytter seg av et digitalt, GPS-basert system som ikke takler forkortelser eller avvik i måten adresser er oppført på. Adresselistene som Posten benyttet fungerer derfor ikke uten videre i Kvikkas' system. Samtidig mener avisenes bransjeorganisasjon MBL at langt færre aviser blir levert ut enn det Kvikkas selv oppgir. (24/11/2016)
 
Sensasjonelle, klikkvennlige nyheter sikrer reklamepenger i kassen. Problemet er at mesteparten av nyhetene er renspikket løgn, skrevet av personer med mål om å tjene seg rike. Særlig i forbindelse med presidentvalget i USA har falske nyhetssider - hovedsakelige Trump-vennlige - vokst frem. Taktikken er å sikre stor spredning på Facebook, og oppfordre alle leserne til å like og dele enhver artikkel. The Washington Post har intervjuet to av klikkjegerne, oversatt av Aftenposten. (24/11/2016)
 
Kravet til dekning for DAB-nettet er at det skal gi samme dekning som FM-nettet - i stereo. DAB fungerer slik at du enten har signal, eller så har du ikke - mens FM-signaler kan tas inn selv om kvaliteten er dårligere. FM i monokvalitet kan være tilgjengelig mange steder hvor DAB nå ikke fungerer - spesielt langs norske veier. Mange bilister klager nå på dårlig DAB-dekning. (23/11/2016)
 
Ifølge Konkurransetilsynet har Telenor misbrukt sin dominerende stilling og lagt hindringer i veien for etableringen av et tredje og konkurrerende mobilnett i Norge. Tilsynet hevder at Telenor ga Network Norway dårlige avtalevilkår da selskapet startet utbyggingen av et tredje mobilnett i samarbeid med Tele2 i 2007. Den varslede boten er på 906 millioner kroner. I tillegg risikerer Telenor en enda større bot fra ESA, som også etterforsker saken. (23/11/2016)
 
Fredagsmagasinet er et ledd i VGs arbeid med å fornye papirutgaven. Innholdet skal blant annet bestå av kjendisstoff, oppskrifter og TV-program for en hel uke. Dermed vil det nye magasinet konkurrere med Dagbladets TV-bilag som kommer samme dag. (22/11/2016)
 
LO gir 19 millioner kroner til Klassekampen og Dagsavisen: 10 millioner til Dagsavisen og 9 millioner til Klasekampen. Pengene skal brukes til å styrke arbeidslivsjournalistikken i avisene, melder Arbeidernes Presseforbund. Men forutsetningen for pengegaven skal også være at avisene samarbeider mer med nyhetsbyrået ANB - som eies av LO. (22/11/2016)
 
Amedia prøver nå ut en pakkeløsning hvor abonnenter hos én avis kan få tilgang til alle Amedias lokalaviser for en tilleggspris på kr 49. Prøveordningen gjelder foreløpig kun de som abonnerer på Nordlys. Norske aviser har fortsatt til gode å lansere en felles betalingsløsning som gjør det mulig å lese deler av aviser en ikke abonnerer på. (21/11/2016)
 
Det konservative tidsskriftet Minerva vil starte en borgerlig nettavis som skal dekke behovet for en dagsavis for høyresiden i Norge. Oppstarten finansieres blant annet av flere «rike onkler», skriver Klassekampen. I tillegg vil avisen søke om pressestøtte, selv om høyresiden tradisjonelt er negativ til denne formen for offentlig støtte. (18/11/2016)
 
Googles «Digital News Initiative», som skal bidra med midler til utvikling innenfor digital nyhetsformidling, har delt ut støtte til syv nye norske prosjekter. Blant annet har Aftenposten fått støtte til et prosjekt rettet mot unge avislesere. Det er anslått at Googles omsetning i Norge vil bli på ca. 2,6 milliarder NOK i år. Norge får nå 18 millioner tilbake i form av støtte til utvikling av norske nyhetsmedier. (18/11/2016)
 
Tidligere i høst ble det kjent at Facebook i to år har overestimert seertiden knyttet til annonsevideoer. Det førte til at Facebook gikk grundig gjennom målesystemene sine. Nå viser det seg at feilberegninger har ført til både over- og underrapportering av bl.a ukentlig og månedlig dekning for annonseinnhold, samt tids- og videobruk i utgivernes Instant Articles. Flere krever nå full gjennomgang av en tredjepart, noe Facebook har gått med på. (17/11/2016)
 
Sikkerhetseksperter i USA har avslørt at flere Android-telefoner sender persondata som tekstmeldinger, samtalelogger, steddata etc. til en server i Kina. På telefonene er det brukt programvare fra et kinsesisk selskap som oppgir at samme programvare er innstallert på mer enn 700 millioner telefoner, biler og andre enheter. Selskapet brukes blant annet av to av verdens største mobilprodusenter, Huawei og ZTE. (17/11/2016)
 
Rasistiske ytringer på Twitter har tatt seg opp i forbindelse med presidentvalget i USA. Nå utestenger Twitter brukere som benytter plattformen til å spre rasisme. Blant de berørte er lederen for National Policy Institute, Richard Spencer, som er en del av den høyrevridde og nasjonalistiske «alt right«-bevegelsen. Twitter har også nylig utvidet sin mute-funksjon, som lar brukere blokkere tweets som inneholder visse ord. (17/11/2016)
 
Flere lokalaviser dropper nå lørdagsutgaven. Hovedårsaken er leveringsproblemene som har oppstått etter at Posten sluttet med ombæring på lørdager og selskapet Kvikkas overtok lørdagsleveringen. (17/11/2016)
 
Filmer som Gåten Ragnarok, Birkebeinerne og Bølgen er solgt til 13 asiatiske land. Det er særlig eventyr- og katastrofefilmer som ser ut til å vekke interesse, men også historiedramaet Kongens nei har fått ben å gå på. Filmen ga nylig salgsrekord da den ble solgt til Japan. Ifølge Bruce D. Lee, daglig leder i EnterMode, er de norske filmene både vellagde og kommersielt appellerende. (17/11/2016)
 
Det innvandringsfiendtlige og høyreorienterte nettstedet Breitbart, som støttet Donald Trumps presidentkampanje, skal nå ha planer om å opprette europeiske filialer. Breitbarts styreleder, Stephen Bannon, var sjef for Trumps valgkamapanje, og er nå utnevnt til hovedstrateg og rådgiver for den nye presidenten. Breitbart skal visstnok satse på land der høyrepopulismen er i frammarsj og valg står for døren. (16/11/2016)
 
Bazar forlag, med populære forfattere som Dan Brown og Paulo Coelho i porteføljen, er kjøpt opp av Cappelen Damm. Det er andre gang Bazar-sjef Øyvind Hagen selger til Cappelen Damm. Forrige gang var salget av Ex Libris i 1999, hvor rettighetene til Harry Potter-bøkene fulgte med. Bazar vil leve videre som et imprint - dvs. et eget merkenavn som brukes til bestemte utgivelser. Hagen forblir forlagssjef. (15/11/2016)
 
Etter dystre tall tidligere i høst har omsetningen av TV-reklame i oktober økt med 22 prosent, sammenlignet med fjorårets oktobermåned. Det betyr at omsetningen så langt i år har økt med 3 prosent. Dette gjelder den delen av reklameomsetningen som går via mediebyråene. Samtidig har papiravisene mistet halvparten av sin omsetning i løpet av de siste tre årene, og papirutgavene er avisenes klart viktigste inntektskilde. Programmatisk annonsesalg og reklame i sosiale medier vokser med ekspressfart. (15/11/2016)
 
I kjølvannet av kritikken mot Facebooks håndtering av spredningen av falske nyheter, har teknologiselskapet gjort endringer i formuleringen av annonsereglementet. For å hindre de falske nettsidene å tjene penger via Facebooks reklamenettverk, legges falske nyhetsnettsider til listen over ulovlige og villedende nettsider som ikke har tilgang til Facebook Audience Network. (15/11/2016)
 
Norsk Filminstitutt har utformet nye regler for støtte til film, TV-serier og spill. I tråd med regjeringens stortingsmelding om film i 2015, er støtten nå gjort plattformuavhengig, slik at produksjoner som skal vises via strømmetjenester også kan få støtte. Tidligere har støtten vært begrenset til audiovisuelle produksjoner som ble vist på kino, DVD eller TV. Endringen er omdiskutert fordi strømmetjenester ikke betaler avgifter som bidrar til produksjonsstøtte til nye produksjoner, slik de etablerte visningsformene gjør. Spesielt har kinobransjen protestert mot å bidra med støtte som nå kan gå til konkurrerende plattformer. (15/11/2016)
 
Spredning av falske nyheter på Facebook er ikke et nytt fenomen, men problemet har tatt seg kraftig opp i forbindelse med presidentvalget i USA. Nå får Facebook kritikk for måten de håndterer utfordringen på, og for at antall klikk og engasjement teller mer enn fakta. Flere hevder at falske nyheter om presidentkandidatene kan ha hatt innvirkning på valgresultatet, noe Mark Zuckerberg avviser. Facebook har også vært i søkelyset nylig da en feil førte til at opptil to millioner brukere ble erklært døde. (14/11/2016)
 
Amedias 62 abonnementsaviser har nå til sammen 100 000 heldigitale abonnenter. Det er en økning på 28 000 abonnenter sammenlignet med fjoråret. I likhet med flere av Schibsteds aviser, har også Amedia til tider tilbudt nye abonnement til svært lave priser. (14/11/2016)
 
Over 60 prosent av alle on demand-tjenester i Europa er konsentrert rundt film og TV-innhold. Det viser tall fra Det Audiovisuelle Observatoriet i Strasbourgs database Mavise. Til sammenligning utgjør selve TV-kanalene 14 prosent av on demand-tjenestene. Databasen inneholder informasjon om over 12 000 TV-kanaler og 1400 on demand-tjenester. (08/11/2016)
 
En studie som er gjennomført med jevne mellomrom siden 1993, viser at kriminalsaker tar mer plass i TV-nyhetene hos NRK og TV 2 enn tidligere. Til gjengjeld får klimaspørsmål svært liten oppmerksomhet. Undersøkelsen viser også at politikk får mindre oppmerksomhet enn tidligere, og at TV 2-nyhetene og NRK Dagsrevyen er blitt likere hverandre. 2016-runden av studien er gjennomført av Institutt for journalistikk og mediefag ved Høyskolen i Oslo og Akershus. (08/11/2016)
 
Ifølge Klassekampen forteller mange lokalaviser at abonnenter ikke fikk lørdagsavisa sist helg. Avisene rapporterer også om budbiler med sjåfører uten lokalkunnskap og med manglende norskferdigheter. Dette var første lørdag distribusjonsselskapet Kvikkas skulle overta avisleveringen etter at Posten sluttet med post på lørdager. Til Dagens Næringsliv (DN+) sier samferdselsministeren at Kvikkas har taklet situasjonen bra, og at avisene selv har ansvaret for mestepartene av lørdagsavisene. Det er også en del abonnenter som ikke dekkes av noen distribusjonsordning. (08/11/2016)
 
Nyhetsbyrået NTB og nyetablerte DL Discovery har lansert en ny nettavis for ungdom. Munin.buzz er beregnet for bruk i ungdomsskolen, og artiklene vil være knyttet til kompetansemål. I utgangspunktet skal det publiseres seks til åtte nyhetssaker i uken, hvorav noen vil være skrevet på nynorsk. Gründer av DL Discovery, Steinar Evensen, har tidligere erfaring med utvikling av norske læringsteknologier. (08/11/2016)
 
Schibsted møter ny konkurranse i det norske rubrikkmarkedet når tjenesten Letgo lanseres i disse dager. Letgo er et amerikansk selskap, som i 2015 hentet 100 millioner dollar fra den sør-afrikanske rubrikkgiganten Naspers via en rettet emisjon. Nå er selskapet klar for det norske markedet. Letgo er først og fremst en app for smarttelefon, men består også av en egen nettside. (08/11/2016)
 
En kundeundersøkelse fra EPSI Rating viser at norske strømmeabonnenter er mest tilfredse med HBO Nordic, etterfulgt av Viaplay. Det er utvalget og innholdet HBO scorer høyest på. Netflix gjør det godt i forhold til bildekvalitet og brukergrensesnitt, men innholdet trekker ned. 612 personer har deltatt i undersøkelsen. De har svart på vegne av strømmetjenesten de benytter mest. (07/11/2016)
 
Stadig flere annonsører flytter reklamebudskapene sine fra papirmedier til Facebook. Nå vil teknologiselskapet også ha en bit av TV-reklamemarkedet, og er i ferd med å teste ut reklamesalg i video-apper via TV-bokser som Apple TV. Ved hjelp av IP-adresser kan Facebook koble Apple TV-boksen med Facebook-kontoene i samme husholdning, og dermed levere skreddersydd reklame. (07/11/2016)
 
Avisene er allerede bekymret for levering av lørdagsavisa etter at Posten avviklet post på lørdager. Men hvis regjeringen får gjennomført planene i sin nye stortingsmelding, «Postesektoren i endring», er større endringer i sikte. I meldingen foreslås det at A-post forsvinner, og at Posten ikke trenger å levere post på alle hverdager i grisgrendte strøk. Mange aviser er avhengig av Posten for å få papiravisen ut til alle leserne sine. Vel 80 prosent av avisenes inntekter kommer fra fortsatt fra papirutgaven. (04/11/2016)
 
Det TV 2-eide produksjonsselskapet OB-Team, som har stått for mesteparten av Tippeliga-produksjonen siden 2006, overtas av det amerikanske teknologiselskapet NEP. Samtidig har TV 2 inngått samarbeid med NEP Norway om levering av teknisk produksjon de kommende årene. Ifølge Kampanje ligger NEP Norway an til å få oppdraget med å produsere norsk fotball for Discovery. (04/11/2016)
 
Schibsted tall for 3. kvartal er lagt frem, og hos de fire abonnementsavisene har annonseinntektene falt med 28 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2015. Til sammenligning sank annonseinntektene med 18 prosent i 3. kvartal i fjor. Hos VG har digitalinntektene økt med 10 millioner kroner, men totalomsetningen sank. Schibsted i sin helhet øker omsetningen, på grunn av vekst i rubrikkmarkedet. (04/11/2016)
 
Joachim Triers Louder Than Bombs er valgt som vinner av Nordisk råds filmpris. Pengepremien er på 350 000 danske kroner. Det er første gang filmprisen er gitt til en norsk filmskaper. Prisen gis til filmer med høy kunstnerisk kvalitet med sterk forankring i nordisk kultur. (03/11/2016)
 
Mandag lanserte Apple flere nye produkter - blant annet en ny app kalt «TV» som skal gjøre det langt enklere å finne fram til og se innhold på tvers av ulike innholdstjenester. «TV» blir tilgjengelig både på Apple-TV, Ipad og Iphone, og blir en felles portal inn til TV-kanaler og videotilbud på nett, men foreløpig bare i USA. Men den nye appen mangler én viktig innholdstjeneste: Netflix. (03/11/2016)
 
Det blir ingen flere sesonger av BBC-serien Sherlock på NRK: Netflix har kapret de globale rettighetene til den populære serien, som innebærer at 150 TV-selskaper må si farvel til den britiske detektiven. Det at strømmetjenestene nå går etter allerede etablerte serier, skaper utfordringer for nasjonale kringkastere. Ifølge medieforsker Vilde Schanke Sundet pågår det nå en posisjoneringskamp mellom strømmetjenestene og de tradisjonelle tv-kanaler om innholdsrettigheter. (03/11/2016)
 
Annonsekronene fortsetter å renne inn hos verdens største nettsamfunn. Facebook dro inn hele 7 milliarder dollar forrige kvartal, hvorav 6,8 milliarder kommer fra reklame. Sammenlignet med samme kvartal 2014 er det en økning på 50 prosent. Mer enn 80 prosent av reklameinntektene kommer fra mobil. (03/11/2016)
 
Sosiale medier er i ferd med å endre hvordan både TV-selskaper og rettighetshavere tenker om sportsrettigheter, skriver The Drum. I stedet for å holde fast på eksklusive rettigheter, åpner nå stadig flere for live-strømming i sosiale medier for å skape oppmerksomhet og øke verdien på sportsarrangementer. (02/11/2016)
 
Med verdifulle sportsrettigheter i boks, satser Discovery nå på en oppgradering av strømmeplattformen sin. Selskapet har inngått samarbeid med amerikanske BAMTech og får med det tilgang til strømmeteknologien bak Major League Baseball, ESPN og HBO Now, i tillegg til digitale sportsrettigheter for Europa. Også Disney har satset på BAMtech. Mediegiganten har nettopp kjøpt en tredjedel av selskapet. (02/11/2016)
 
Facebook-representant Patrick Walker var til stede under Redaktørforeningens høstmøte for å diskutere nettsamfunnets status i kjølvannet av sensurdebatten. Det ble klart at Facebook fortsatt skal ha retningslinjer som gjelder for hele verden, og det blir dermed ikke aktuelt å ha egne regler i visse geografiske områder (DN+), som flere europeiske redaktører har ønsket. Til stede på møtet var også representanter fra AIPCE, Alliance of Independent Press Councils of Europe, som kom med krav om at Facebook ikke får redigere eller fjerne journalistisk materiale. (01/11/2016)
 
Meldingstjenesten Twitter kutter 350 stillinger - rundt ni prosent av totalbemanningen - som følge av manglende økonomisk vekst. Samtidig legger Twitter ned mobilutgaven av videotjenesten Vine. Det er kun mobilappen som fjernes; innholdet på Vine og nettsiden vil bevares. Årsaken skal være sterk konkurranse fra andre videotjenester som Snapchat, som i større grad tiltrekker annonsører. (28/10/2016)
 
På oppdrag fra Netflix skal det lages en ny nordisk thrillerserie ved navn The Rain. Serien skal produseres av danske Miso Film, kjent for bl.a. Frikjent, Dicte og 1864. Dette blir den første nordiske Netflix Original-serien, og skal etter planen være klar i 2018. (27/10/2016)
 
Etter justering av reglene for tildeling av pressestøtte, har syv nye publikasjoner fått støtte i 2016. Samtidig deltar ukeavisene i år i konkurransen om den samme pengepotten. Ukeavisene har i flere år mottatt støtte fra Norsk kulturråd, men må framover istedet søke Medietilsynet om pressestøtte. Det er nå klart at flere aviser har fått redusert tilskuddene sine i 2016 - blant dem er Dagsavisen, Dagen, BA og Vårt land - mens aviser som Klassekampen og Dag og Tid har fått mer å rutte med. (26/10/2016)
 
Facebook ble kraftig kritisert av mediene da det ikoniske krigsbildet fra Vietnamkrigen ble sensurert på grunn av nakenhet. Nå varsler Facebook at de vil i større grad vil åpne opp for bilder som har nyhetsverdi og er historisk viktige - selv om de ellers strider mot publiseringsreglene deres. (25/10/2016)
 
HBO Nordic har kjøpt inn NRKs dramaserie Kampen for tilværelsen. Det lå lenge an til at serien aldri ville bli vist igjen, ettersom rettighetsavtalen knyttet til gjenbruk var basert på en gammel modell. Serien blir tilgjengelig i strømmetjenesten i desember. (25/10/2016)
 
Det amerikanske teleselskapet AT&T kjøper mediegiganten Time Warner for 85 milliarder dollar, gitt at avtalen mellom de to selskapene godkjennes av konkurransetilsynet. Time Warner eier bl.a. CNN, HBO og produksjonsselskapet Warner Bros. studio. Dermed ekspanderer AT&T virksomheten utover telekommunikasjon og Internett. Dersom kjøpet godkjennes, vil AT&T være en av storaktørene med makt til å forme fremtidens medielandskap. (24/10/2016)
 
Det er ikke bare i TV 2 det danske mediekonsernet Egmont tynner ut bemanningen. I en tredje kuttrunde siden 2015 forsvinner nå elleve nye årsverk i Egmont Publishing (tidligere Hjemmet Mortensen). Ni av årsverkene skal kuttes i de redaksjonelle fellesavdelingene som ble opprettet i fjor, og det vil gjenstå 20 årsverk innen redaksjonell innholdsproduksjon. (24/10/2016)
 
Over 90 prosent av Dagsrevyens seere er over 40 år, viser tall Dagbladet har fått av NRK. I 2015 gikk NRK inn for å fornye Dagsrevyen, og et av grepene var å benytte yngre kilder for å gjøre sendingene mer relevante for unge seere. Der har NRK ikke lykkes med. Bare 9,5 prosent er under 40 år, noe som utgjør omlag 61 000 seere. (20/10/2016)
 
Stortinget har bedt regjeringen sikre kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen i løpet av 2016. Mediemangfoldsutvalget har hastevurdert ulike modeller for økonomisk støtte, men har ikke tatt stilling til om det bør gis støtte til en kommersiell allmenkringkaster. Modellen utvalget har falt ned på får kritikk fra Discovery, mens utvalgsmedlem Gunnar Stavrum mener hasteoppdraget hindret utvalget i å se hele mediepolitikken i sammenheng. (19/10/2016)
 
Mediemangfoldsutvalget har i dag lagt fram en delrapport med sin vurdering av Kulturdepartementets ulike modeller for støtte til kommersiell allmennkringkasting. Utvalget har hatt fire uker på seg til å vurdere ulike alternativer. Kulturdepartementet skal ha en stortingsmelding om saken klar før jul. (18/10/2016)
 
Etter 22 år er det slutt for kvinnemagasinet Henne. Med et opplag på 28 853 (fire årlige utgivelser) og like over 70 000 lesere i 2015, har Henne vært av et de minste bladene i Allers føljetong. Med nedleggelsen av Henne, melder printansvarlig Ellen Arnstad at Aller nå styrker satsingen på KK.no. (18/10/2016)
 
Den amerikanske TV-giganten NBC har kjøpt rettighetene til TV 2-programmet The Stream, som hadde premiere i høst. Programmet er en musikkonkuranse, utviklet av TV 2, Monster og musikkprodusent Jørn Dahl. Nordic World er selskapet som står bak handelen, og ifølge administrerende direktør, Espen Huseby, er salget den største norske TV-eksporten noensinne. (14/10/2016)
 
De fire abonnnementsavisene i Schibsted har nå til sammen 100 000 digitale abonnenter. Det er nesten en dobling sammenligned med januar. Aftenposten står for hele 65 000 av dem. Ifølge kommersiell direktør for Schibsted Norge abonnementsmediehus, Tor Jacobsen, er en stor del av de nye abonnementene mellom 25 og 40 år. (14/10/2016)
 
Av de 97 bedriftene som er med i Ipsos/MMIs omdømmeundersøkelse, troner NRK på toppen foran Tine og Vinmonopolet. Samfunnsansvar og moral, totalinntrykk og miljøbevissthet er blant faktorene bedfriftene måles på av 1069 respondenter. De neste mediene på listen er TV 2 på 5. plass og TV Norge på 23. plass. (14/10/2016)
 
På oppdrag fra Discovery i Norge har NHH-forskerne Hans Jarle Kind og Øystein Foros utarbeidet en rapport som spør om det å gi statlig støtte til nyhetsproduksjon hos en kommersiell TV-aktør i Bergen er smart bruk av penger. Forskerne mener det er vanskelig å sikre seg at støtten faktisk vil gå til nyheter, at nyhetene på lineær TV ikke treffer yngre seere, og at TV 2s fordeler med å fortsette med nyheter er for dårlig belyst. (13/10/2016)
 
Amazon Music Unlimited er navnet på den nye strømmetjenesten som skal ta opp konkurransen med Spotify, Apple og Tidal. Amazon har i lang tid vært ledende innen salg av fysiske album, og kan nå tilby flere titalls millioner låter digitalt. Amazon Prime-kunder får tilgang til tjenesten for åtte dollar i måneden, to dollar under Spotify og Apple. Tjenesten lanseres i første omgang i USA, og vil bli tilgjengelig i Storbritannia, Tyskland og Østerrike senere i år. (13/10/2016)
 
Medier24 har tatt en skikkelig gjennomgang av de totale seertallene for «vanlig» TV - det vil si seing på TV-apparat med antenne, dekoder, eple-TV, chromecast eller smart-funksjon, som måles via Norsk TV-meterpanel. Ikke overraskende viser det seg at den totale seertiden går ned, og ser ut til å falle mer i 2016 enn tidligere. Samtidig mangler seertall for høst/vinter 2016 - en tid da det gjerne er mye TV-titting. Medier24 har ikke omtalt at TV-metermålingen ble utvidet sommer 2015, slik at også seing utenfor hjemmet - f.eks. på hytta - kommer med. Dermed er fallet i seertid sammenlignet med 2014 faktisk større enn tallene viser. Fra 2018 vil målingene også omfatte seing på andre skjermer, og dermed få med all strømming av TV-program. (13/10/2016)
 
Mange er ikke klar over forskjellen i hvordan seing måles for tradisjonell TV og for video/TV på nett. For programmer på lineær TV oppgis som regel hvor mange ulike personer som i gjennomsnitt har sett hele programmet. For video på YouTube, Facebook, Snapchat osv. brukes tall for antall visninger. Men det er ikke snakk om visninger av hele vidoen eller at det må være ulike personer som har sett den. Samme seer kan telles mange ganger. Og grensen for at noe telles som en visning er relativ lav: På YouTube er grensen 30 sekunder, på Facebook tre sekunder og på Snapchat trenger videoen bare å starte. Når Facebook lar alle videoer starte automatisk når du kommer til dem i strømmen din, kan altså det at du bruker tre sekunder på å gå forbi videoen eller stanse den, være nok til at videoen regnes som vist. (12/10/2016)
 
Facebook satser nå for fullt på sitt nye Workplace, som de vil selge inn som internt kommunikasjonssystem på arbeidsplassen. I Norge skal de samarbeide med Evry om salg til norske bedrifter. Telenor og DNB har allerede tatt i bruk løsningen. Dermed går Facebook for fullt inn på enda en ny arena. (11/10/2016)
 
Landslaget for lokalaviser (LLA) har beregnet hvor mye pressestøtten reelt er redusert med siden 2014. Med lønns- og prisvekst og flere aviser om potten, er støtten redusert med 46 millioner, mener bransjeorganisasjonen. LLA er også kritiske til Kulturdepartementets regnestykke rundt den indirekte støtten avisene får gjennom momsfritaket for nettaviser. (11/10/2016)
 
Gruppene på Facebook har hittil vært reklamefri. Nå tester teknologigiganten å innføre reklame også her, og har lansert funksjonen i flere engelskspråklige land. Antallet Facebook-grupper er flere hundre millioner. (11/10/2016)
 
Avisen The New York Times lanserer sitt eget annonseformat kalt Flex Frame, som på sikt skal erstatte de tradisjonelle bannerannonsene. Det nye annonseformatet vil være preget av personalisert og såkalt native innhold, og vil tilpasse utseende og størrelse etter hvilken enhet brukerne benytter. Flex Frame vil benytte Googles Doubleclick-løsning, og Google vil være første annonsør, skriver Wall Street Journal. (07/10/2016)
 
Dette er hovedpunktene i mediedelen av kulturbudsjettet for 2017:

 • Produksjonstilskuddet til aviser kuttes med 10 millioner
 • NRK-lisensen blir stående på stedet hvil, noe som på grunn av pris- og lønnsvekst betyr reduserte inntekter for NRK
 • Insentivordningen for filmproduksjon i Norge øker med 11 millioner
 • Lokalradioene får økt støtten til digitaliseringstiltak med 5 millioner
 • Det blir ikke momsfritak for e-bøker

 • Totalbudsjettet for kultursektoren - inkludert idrett, kirke og frivillighet - øker med 3,6 %, litt mer enn lønns- og prisveksten. 70 millioner bevilges til styrking av kultur som næringsvirksomhet. 30 av disse millionene går til Innovasjon Norge. (06/10/2016)
   
  Etter anmodning fra amerikansk etterretningstjeneste, skal Yahoo i hemmelighet ha laget et program som søker gjennom de innkommende e-postene til samtlige brukere. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Tidligere i høst ble det også kjent at en halv millard Yahoo-kontoret ble hacket 2014. (05/10/2016)
   
  Anbefalingene i Rimmereid-rapporten - om ulike modeller for finansiering av NRK - har vært på høring. Utvalget bak rapporten endte med å anbefale en tysk modell med finansiering via en flat husstandsavgift, hvor hver husstand betaler samme avgift uavhengig av størrelse. Forslaget medfører at bedrifter og institusjoner ikke lenger skal betale for NRK. Mediebedriftene støtter konklusjonen i rapporten, men etterlyser at NRKs finanisering sees i sammenheng med annen mediestøtte. (04/10/2016)
   
  Da Facebooks nye innholdsformat, Instant Articles, ble tilgjengelig for norske mediehus i 2016, var forventningene store. Formatet skulle forbedre både layout og nedlastingstid for nyhetsartikler, og dermed gjøre innholdet mer attraktivt for leserne. Men etter et halvt års utprøving er resultatene skuffende. Formatet ser ikke ut til å gi økt trafikk for nyhetsmediene. (04/10/2016)
   
  Tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, konstitueres som generalsekretær i Presseforbundet i påvente av Kjersti Løkens Stavrums etterfølger. Øy har de siste månedene vikariert som seniorrådgiver i Norsk Presseforbund. (04/10/2016)
   
  Facebook går inn i rubrikkmarkedet, og lanserer tjenesten Marketplace for folk som vil selge og kjøpe varer. Facebook prøvde seg på en lignende tjeneste i 2007, men den ble aldri en suksess. Facebook Marketplace er foreløpig tilgjengelig i USA og et par andre engelskspråklige land. (04/10/2016)
   
  Dagsavisen melder at Facebook har stanset en annonse for den norske artisten Aslak Borgersruds siste musikkvideo fordi den anses som upassende. Det er Kirkelig Kulturverksted som gir ut albumet til Borgersrud, og videoen er filmet i Kulturkirken Jacob. Plateselskapet har også opplevd at en av deres andre artister, kurderen Ferhat Tunc, fikk sperret Facebook-siden sin etter å ha gitt ut en plate om kurdernes situasjon. (03/10/2016)
   
  Discovery-eide Eurosport har kjøpt rettighetene til den engelske Championship-ligaen og ligacupen. Kampene kan ses på Eurosport Norge og strømmetjenesten Dplay. TV 2 har hatt rettighetene frem til i dag. (03/10/2016)
   
  BTs lokalaviser kutter i annonseavdelingene
  Kutt i TV 2s lokalkontorer
  Ytterligere 113 må gå i TV 2
  Axel Springer-sjef ut mot Facebook og Google
  Tysk datatilsyn krever slutt på utveksling av WhatsApp-data
  Skandinaver mest skeptiske til reklame i sosiale medier
  Vekst i antall rene digitalabonnenter hos Schibsted
  Annonsørkjempe satser mer på TV, mindre på Facebook
  Kulturrådet sier nei til Nasjonalbibliotekets e-bokmodell
  Andreassen med ny modell for allmennkringkaster
  63 har tatt sluttpakke i TV 2 - mer nedbemanning venter
  Ulik journalistikk på papir og nett
  50 % egenprodusert hos Netflix
  Varsler stortingsmelding før jul
  Schibsted skal sette ned prisene
  Fagpressen med felles nyhetsportal
  Metodeskifte gir store utslag i lesertall
  Trygve Rønningen ny kanaldirektør i TV 2
  Netflix i samarbeid med kabel-TV-giganter
  EU-kommisjonen vil modernisere opphavsrettsreglene
  Kjersti Løken Stavrum går til Stiftelsen Tinius
  Youtube er verdens mest brukte strømmetjeneste
  Adresseavisa og Aftenposten kutter 100 årsverk til sammen
  Tar opp kampen mot spredning av falske nyheter
  Trøbbel for Tidal
  Egmont investerer millioner i nordisk dataspillutvikling
  Facebook snur - tillater bildet av Kim Phuc
  Bonnier skalerer ned - igjen
  Facebook-sensur vekker oppsikt i inn- og utland
  Korsets Seier mister pressestøtten
  NRK omorganiserer nyhetsredaksjonen
  Eurosport satser digitalt
  Schibsted slår sammen teknologi- og produksjonsavdelinger
  Youtube anklages for sensur
  Budstikka legger ned gratisavisene
  Forfatter Tom Egeland utestengt fra Facebook i 24 timer
  Økt tro på digitale brukerinntekter
  Mer TV-reklame negativt
  Skuespillerforbundet og TV 2 i strid om rettighetsavtaler
  Kan gå mot konflikt for NRKs tekstere
  Vigmostad & Bjørke inngår samarbeid med Harper Collins
  Lydbokforlaget lanserer abonnementstjeneste
  Kutt og nedbemanning for NTB
  Facebooks algoritmer i trøbbel
  NRKs Vadsø-kontor nedbemannes på nytt
  Straffeskatt i millardklassen for Apple
  Sindre Østgård skal styrke Discoverys digitalsatsing
  LO Media overtar Avisenes Nyhetsbyrå
  BuzzFeed deles opp
  WhatsApp skal dele informasjon med Facebook
  Nyhetsmediene kan gå verre tider i møte
  Stillingskutt også i NRK
  Nye Podster Produksjon vil skape kommersielt podcastmarked
  Vigmostad & Bjørke med strømmetjeneste for lydbøker
  EU-forslag kan gi avisene rett til betaling fra Facebook og Google
  Stor Se og Hør-bot i Danmark
  Independent en suksess som ren nettavis
  Nye bemanningskutt i Aftenposten
  Politiken utroper Skam til verdens beste ungdomsserie
  Wikileaks får kritikk
  MBL ber om utsettelse for lørdagsavisa
  Skuffende OL-inntekter for TV 2
  Ny norsk TV-måling skal fange all seing
  Polaris varsler nedbemanning og millionkutt
  Bergens Tidende lanserer BT Junior
  Facebook og Google forbi TV-gigantene i USA
  Usikkerhet rundt lørdagsavisa
  Fagbladet Kommunal Rapport tilbyr mikrobetaling
  Fortsatt tap for C More
  Omfattende endringer for svenske Mittmedia
  Halve Norges befolkning har Snapchat
  I høst blir det slutt på koblingssalg av TV og bredbånd
  MTGs gratistjeneste Viafree er lansert
  Nordmenn strømmer musikk som aldri før
  Danske storaviser må si opp journalister
  VGs nyhetsapp byr på nyheter fra Amedia og NRK
  Schibsted skifter grep om lokalavisene
  Alle Amedia-ansatte over på Gmail
  Facebook slår hardere ned på annonseblokkering
  Amedia åpner for salg av minoritetsposter
  Dårlig kunnskap om digitalt kildevern blant norske pressefolk
  Mediemangfoldsutvalget skal vurdere TV 2-modell
  EU-kommisjonen godtok ikke spansk statsstøtteordning
  Fortsatt vekst for Spotify Norge
  TV 2 søker ikke på utlyst avtale
  Millionoverskudd for P4 Gruppen
  Knallsalg for Googles strømmeenhet Chromecast
  Nå kommer reklamen på Facebook Live
  Økning i Schibsteds digitalabonnenter
  1 av 5 ser ikke forskjell på innholdmarkedsføring og journalistikk
  EU foreslår liberalisering av reklamereglene
  Facebook - et tveegget sverd
  Frykter for leveringssikkerheten av lørdagsavisene
  Slutt på gratisseing på BBCs nett-TV
  Kvinner mindre interessert i harde nyheter
  Yahoos kjernevirksomhet solgt til Verizon
  Ekspertutvalg med flere forslag til NRK-finansiering
  Mener forfattere får for lite utbytte av Storytel
  Innhold fra familie og venner veier tyngst hos Facebook
  MTGs Viasat-kanaler tilgjengelige for Telenor-kunder
  Schibsted legger ned trykkeriet i Stavanger
  Interpress-boikott kan bli dyr for forlagene
  Aftenposten Mobil legges ned
  Unge bruker Snapchat og Facebook Messenger
  Støtte til Nettavisens plattform for folkefinansiering
  Reklamefrihet viktig for Netflix-brukerne
  Facebook bestiller eget innhold
  Britiske aviskonsern vil samarbeide om annonsesystem
  RiksTV må betale millioner for musikk
  Stillingskutt i Dagsavisen
  Facebook-endringer rammer medier
  Nordmenn skeptiske til siling av nyheter
  Lokalradioene fortsetter kampen mot FM-slukkingen
  Seier for nettnøytralitet i USA
  Norsk filminstitutts tilskuddsordning evalueres
  LinkedIn solgt til Microsoft
  Fire nye år med skiskyting på NRK
  Kan komme norsk kulturkanal på Youtube
  Nye fotballrettigheter for TV 2
  Netflix har analysert seriefråtsing
  Medieeierskapsloven opphevet
  Økte inntekter for utenlandsk spillreklame
  Amerikansk rapport om programmatisk annonsehandel skaper reaksjoner
  DN med sluttpakker til alle
  Brukerdonasjon og annonseblokkering hånd i hånd
  Morgenbladet klar med salg av enkeltartikler
  Frykter dataavlesing vil ramme kildevernet
  Dagbladet har inngått samarbeid med CNN
  Facebook har etablert salgskontor i Oslo
  Twitter og Facebook fjerner hatefulle kommentarer
  NRK krypterer samtlige nettsider
  Misnøye med TV 2s sluttpakketilbud
  Annonsesamarbeid i fagpressen
  Polaris og Amedia kan gå med i Schibsteds annonseløsning
  Avisene øker fortsatt i pris
  Vice kutter i nyhetsavdelingene
  Verdens 30 største medieeiere
  Twitter gjør endringer, men beholder 140 tegn
  TV 2 vurderer å flytte promoavdelingen til Oslo
  Norske Opera Software selges til Kina
  Snapchats nyhetstjeneste Discover til Norge
  TV 2 og Canal Digital til enighet
  EU-kommisjonen ønsker mer europeisk innhold på Netflix
  Googles Paris-kontor under ransaking
  Mistet lyttere etter endring i musikkprofil
  Norske medieorganisasjoner vil bistå Snowden
  Vinylsalg gir mer inntekter enn Youtube
  Spotify fortsatt med underskudd
  Polaris øker utbyttet med 25 prosent
  Vellykket mikrobetaling
  Byavisa Trondheim legges ned
  FOX direktesender førpremiere på Facebook
  Amazon lanserer YouTube-konkurrent
  Apple TV populært i Norge
  Schibsted får ikke overta Hemnet
  Nyheter på Facebook styres av redaktører
  Stor vekst for programmatiske annonsekjøp
  BBCs framtid
  Algoritmer kan styre Aftenpostens forside
  Mer videoreklame for Facebook
  Dagbladet lanserer TV-magasin
  Borte best for Schibsted
  Nye oppkjøp for Vigmostad & Bjørke
  Innholdsmarkedsføring for dårlig merket
  Kort levetid for ny britisk papiravis
  Milliardkutt hos norske medier
  Kulturdepartementet har lyst ut ny "TV 2-avtale"
  TV 2 skal kutte kostnader med ti prosent
  Godt kinoår i Europa
  Nordisk ministerråd vil få kartlagt medieutviklingen
  Foreslår ny utlånsmodell for ebøker
  Amazon med overskudd for første gang
  Økte styrehonorarer provoserer
  Lite norsk film for ungdom
  Også VG vil innføre mikrobetaling
  Knallkvartal for Facebook
  NRK sikrer seg sportsrettigheter
  TV3 Play skal erstattes av Viafree
  Polaris også i minus 1. kvartal
  Dagens Næringsliv i minus
  Schibsted satser stort på programmatisk annonsesalg
  Barnebøker oversatt fra engelsk dominerer salgslistene i 2015
  Unge voksne velger vekk betal-TV
  Prøver å selge NTB og Nettavisen
  Leder for Presseforbundet innkalt til justisministeren
  Flere medier krypterer innhold for bedre sikkerhet
  Nå nedbemanner også TVNorge
  Bonnier dropper felles strømmetjeneste
  Facebook, brukertall og nye tilbud
  Halvparten av lokalradiodistriktene mangler DAB-utbyggere
  Aviser som kutter papirutgaver
  Aftenposten skal teste direktesalg og hjemlevering
  Bonniers største eier er død
  Micosoft ønsker å varsle overvåking
  YouTube - musikkindustriens akilleshæl
  Pressestøtten under debatt
  NHST Media selger selskaper
  Facebook vil revolusjonere Messenger
  Ny «Safe Harbour»-avtale får kritikk
  Mer på underholdning og nyheter - mindre på barn og fakta
  Norges Discovery-sjef overtar sjefsansvaret i Sverige
  Musikkindustrien strømmet seg til vekst
  Aftenbladet og Fevennen tester salg av enkeltartikler
  Instant Articles er tilgjengelig for alle
  Netflix øker prisene
  Sår tvil om effekten av Twitters sportsrettigheter
  Overtar TV 2s lokale produksjon
  Viaplay og TV 2 samarbeider om Okkupert
  Sluttpakketilbud til alle i NRK Nyheter
  Nye kutt i Stavanger Aftenblad
  Nå kan alle sende live video på Facebook
  Schibsted kutter 55 årsverk i salgsavdelingene
  NRK vil lage enkle nyheter for innvandrere
  Twitter får strømme amerikansk fotball
  Unge amerikanere bruker telefonen som TV
  Aftenposten del av verdensomfattende dokumentlekkasje
  Økte inntekter for NTB
  Overskudd for fransk nettavis uten reklame
  Tidal med filmplaner
  Kulturdepartementet foreslår ny åndsverkslov
  Film & Kino lanserer ny strømmetjeneste
  Jay Z forbereder søksmål mot tidligere Wimp-eiere
  The Times kutter løpende nyheter og redesigner nettavisen
  TV 2 kutter stillinger i Bergen
  Spotify tar opp milliardlån
  Fox lanserer nytt reklameverktøy
  Netflix endrer TV-selskapenes serieoppskrift
  Bergens Tidende må ta i bruk oppsigelser
  Guardian og Independent kutter flere hundre stillinger
  Nettreklame kan forbigå TV-reklame i 2017
  Radiolyttingen øker i påsken
  Facebook og Twitter kjemper om live-rettigheter
  Slutt på lokalmusikk i NRKs morgensendinger
  Pilen peker oppover for norske komponister
  Svenske nettaviser rammet av dataangrep
  Dobling av programmatiske reklamekjøp
  Lik mediebruk blant nordiske ungdommer
  Ifpi vil hindre forskjellsbehandling av musikkaktører
  Nytt trykkeri i fare for nedleggelse
  Kutt i Egmont Publishing ga overskudd
  Knallresultat for TV 2
  Rekordomsetning for mediekonsernet Egmont
  Kritiske til TV 2-rapport
  Strammer grepet om BBC
  Facebook kjøper Snapchat-konkurrent
  Økokrim stenger popcorn-time.no
  Morgenbladet flytter sammen med Dagens Næringsliv
  Klassekampen øker igjen
  Nytt fall for ukebladene
  FM-slukking til vurdering hos ESA
  Kraftige kutt for Klikk.no
  Mentor Medier-aviser kutter kostnader og bemanning
  Midlertidig TV 2-avtale lyses ut i vår
  Hotel Cæsar blir ren nett-serie
  Flere amerikanske nettmedier tar betalt for innholdet
  Pilen peker oppover for norsk musikksalg
  Dagbladet og Se og Hør kan gå sammen om kjendisstoffet
  Axel Springer tar opp kampen mot Facebook
  Fem norske prosjekter får Google-støtte
  Google-løsning setter opp farten på mobil
  Bredere bredbånd i Norge
  Schibsted vil samle norske medier
  Nettavisen kan bli solgt
  TV-reklamen vokste i Storbritannia
  Amedia solgt
  Sverige står fast på DAB-vedtak
  VG lønner seg fortsatt
  Polaris Media skriver ned verdier for 100 millioner
  Resultat for Schibsteds mediehus i 2015
  Stortinget ønsker ny finansieringsmodell for NRK
  Apple produserer sin første TV-serie
  BBC inngår partnerskap med Nordisk Film TV
  P4 ønsker statsstøtte på linje med TV 2
  Kunstnerforbund krever nye rettighetsforhandlinger med NRK
  Kan gå mot statstøtte for TV 2
  NRK vil flytte
  Discovery og Canal Digital enige
  Tap for Juritzen forlag
  RiksTV med på TV-Everywhere-trenden
  C More drar ned Bonniers årsresultat
  Amedia selger Buzzit
  Snart én million norske Netflix-abonnenter