medienorge

Aller

Det danske mediekonsernet Aller har over hundre års fartstid i norsk ukepresse, der det er den nest største utgiveren. I 2013 kjøpte Aller avisen Dagbladet og ble dermed også en viktig aviseier. De seneste årene har mediekonsernet satset stort på markedsføring, influencere og podkast.

Virksomhet

Ukepresse
Aller er den nest største ukeblad- og magasinutgiveren i Norge, etter danske Egmont og foran svenske Bonnier. Antallet magasiner har gått jevnt nedover de siste årene, og i 2020 ga Aller ut seks titler. Den norske virksomheten er i dag samlet i Aller Media AS, som igjen består av flere datterselskaper. I tillegg til de trykte ukebladene og magasinene har Aller lenge hatt en sterk tilstedeværelse på nett, og står bak en rekke nettpublikasjoner. 

Se og Hør er Aller Medias største ukeblad i Norge. Ukebladet har lenge vært et viktig ukeblad, og var landets mest solgte i en rekke år. Nettutgaven seher.no er nå et viktig satsingsområde. Det tradisjonsrike ukebladet Allers, som selskapet har gitt ut i norsk utgave helt siden 1897, har siden starten vært blant Norges største. Aller Media eier også Grieg Media, som utgir seniormagasinet Vi over 60 - et magasin som også befinner seg i toppen av listen over blader med størst opplag.

Blant de andre Aller-utgivelsene finner vi KK, På TV og Vakre Hjem og Interiør. Mange av magasinene som er lansert de siste årene er nisjeblader som fokuserer på bestemte tema eller er rettet mot utvalgte grupper av lesere.

Markedsføring og nettsatsinger
Aller Media har en aktiv satsing på internett. De fleste ukebladene har egne nettutgaver, og mye av stoffet er også lenket opp til portalen SOL.no, hvor Aller økte sin eierandel fra 49,9 til 100 prosent i 2014. I tillegg har Aller en rekke spesialiserte nettsteder, f.eks. DinSide.no og Lommelegen.no, i tillegg til Vi.no - en nettavis for nordmenn over 50 år. Digitalversjonene av alle Allers titler er samlet i appen Pling, som fungerer som en bladhylle på nett. Virksomheten er også utvidet fra media til nye forretningsområder - ikke minst netthandel, med egne portaler for mote og kunst. Aller kontrollerer nå også slankeselskapet Grete Roede og kommunikasjonsbyrået Retail House. 

Et annet satsingsområde er markedsføringstjenester, der Aller har kjøpt opp flere byråer innenfor innholdsmarkedsføring og samlet dem i nettverket Ahead Group. I 2019 slo Ahead Group sammen to av sine merkevarer innen kommunikasjon og reklame, Hyper og Redink, til HyperRedink. Som en del markedsføringsvirksomheten har Aller også satset på bloggere, samlet i nettverket Adlink. Adlink eies av Aller Media AS og TN Media AS, og satser også på podkaster.

Avis
Med kjøpet av mediehuset Dagbladet ble Aller Media en viktig aviseier i Norge. Dagbladet (inkludert Dagbladet Pluss) var Norges tredje største avis målt i netto totalopplag i 2019. Selv om opplaget faller på papir, står Dagbladet meget sterkt på digitale plattformer. 

I 2017 inngikk Aller Media et samarbeid med Amedia og innloggingssystemet aID. To år senere tettet de to konsernene samarbeidet, og lanserte annonseplattformen Diar. Ved å benytte seg av informasjon om innloggede lesere skal Diar styrke konsernenes posisjon på annonsemarkedet.

Eiere

Aller-konsernet kontrolleres av den danske Aller-familien. 

Historie

Carl Allers Etablissement A/S ble etablert av Carl og Laura Aller i København i 1873. Konsernet heter i dag Aller Holding A/S og kontrolleres av femte generasjon av Aller-familien. Holdingselskapet Rella (Aller baklengs) hadde en stor eierpost inntil sommeren 2015, men bare gjennom B-aksjer som ikke ga stemmerett. Aller er det klart største ukebladforlaget i hjemlandet Danmark, og også blant de største i Sverige og Finland.

Aller-konsernet har mer enn hundre års historie i Norge. Det danske ukebladet Illustreret Familie-Journal, lansert av Carl Aller i 1877, fikk helt fra begynnelsen stor utbredelse her nordpå. Det ble derfor opprettet et eget norsk forlag i 1897 for å utgi en norsk utgave under navnet Allers Familie-Journal. Ukebladet Allers har i alle år siden vært et av Norges største.

Den største ukebladsuksessen er likevel Se og Hør, som ble lansert i Norge i 1978. Høydepunktet var tidlig på 2000-tallet, da bladet solgte mer enn 400.000 eksemplarer i uken. I årene etterpå har imidlertid opplaget falt kraftig, og Se og Hør er nå forbigått av Hjemmet som Norges største ukeblad.

Foruten kjernevirksomheten - magasiner og nettsteder - har Aller tidligere også forsøkt seg på kringkasting og nye digitale kanaler. På 1990-tallet var konsernet tungt engasjert i lokalradio og -TV og eide deler av TV 2. Senere var det også involvert i riksdekkende reklamefinansiert radio i DAB-nettet - uten suksess. Andre mislykkede prosjekter var den interaktive ungdomssatsingen Moox og forsøket på å få den FM-konsesjonen P4 har nå.

I juni 2013 entret Aller det norske avismarkedet med kjøpet av mediehuset Dagbladet fra Berner Gruppen. Kjøpet omfatter både papir- og nettavisen samt tilknyttede nettsteder som Kjendis.no, 123Spill.no og Pressfire.no. Det er åpenbart på det digitale området Aller har mest å tjene på oppkjøpet Mens papiravisen sliter, er Dagbladet.no et av Norges største nettsteder og kan fungere som trafikkmotor og partner for mange av Allers nettsatsinger.

I nyere tid har Aller Media måtte omstrukturere driften. Selskapet har lagt ned flere magasiner og nettsteder, i tillegg til at de har satset mer på markedsføringsbyråer og bloggnettverk. I likhet med andre ukebladkonsern har Aller  kuttet i antall ansatte i ukebladredaksjonene, og i stedet satset på frilansere.

Kilder

Selskapets årsrapporter og nettsider
Mediebedriftenes Landsforening
TNS Gallup
Retriever (Atekst)
Kampanje.com