medienorge
Medienorge finansieres av Kulturdepartementet og deltar
		i et nordisk samarbeid via informasjonsnettverket Nordicom. Institutt for informasjons- og medievitenskap ved
		Universitetet i Bergen har det faglige og administrative ansvaret for prosjektet.

  

Musikkdistributørenes markedsandeler i Norge

Oversikten over musikkdistributørenes markedsandeler er hentet fra IFPI Norge, en bransjeorganisasjon som organiserer de største plateselskapene i Norge. Organisasjonen utarbeider årlige oversikter for omsetning av fonogrammer, og er tilsluttet den internasjonale organisasjonen IFPI (International Federation of the Phonogram Industry). Også plateselskaper som ikke er medlemmer av IFPI Norge rapporterer inn omsetning.

Markedsandelene som presenteres her er basert på rapportert omsetning fra platedistributører, ikke plateselskap. De store plateselskapene distribuerer stort sett sine egne utgivelser, og blir dermed registrert med sin del av omsetningen. Men en del små selskap distribuerer gjennom større plateselskap eller via rene distributørselskap. Markedsandelen for disse vil bli registrert på distributøren.

Etter 2018 går IFPI ikke lenger ut med markedsandeler for sine medlemmer. Denne statistikken vil ikke oppdateres videre.

hent dataMarkedsandeler for plateselskap/distributører i Norge 2018 (prosent)

Selskap2018  
Universal36 
Sony Music36 
Warner21 
Playground3 
Musikkoperatørene2 
Tylden & Co1 
Border Music1 
Naxos0 
MME0 
Total100 

Merk:

Etter 2018 går IFPI ikke lenger ut med markedsandeler for sine medlemmer. Denne statistikken vil ikke oppdateres videre.

Warner overtok EMI Norge, nå kjent som Parlophone, i 2014. Dette skjedde etter at Universal kjøpte internasjonale EMI og deler av EMI måtte skilles ut.

Flere mindre plateselskaper er i oversikten kun oppført med sin andel av det fysiske platselskapet. Den digitale delen av musikksalget er i stedet samlet hos musikkdistributøren Phonofile, som er en uavhengig distributør for flere små plateselskaper i Norge.

Master Music og Naxos Norway ble i 2009 slått sammen i selskapet Mudi. I 2011 overtok imidlertid Naxos selv distribusjonen av egen musikk. Naxos står dermed oppført som eget selskap f.o.m. 2012.

Kilder

Kilder